De Belastingdienst heeft enige tijd nodig om het formulier Opgave werkelijk rendement te verwerken. De eerste definitieve aanslagen worden naar verwachting vanaf oktober 2025 opgelegd. Waarschijnlijk begint de Belastingdienst bij de verwerking van het formulier met de oudste jaren. Het kan dus even duren voordat je de gecorrigeerde aanslag krijgt. Er wordt geen rente vergoed over het verschil tussen de box-3-heffing die je hebt betaald en die je terugkrijgt.
We helpen je graag bij het bepalen van het werkelijke rendement van jouw box-3-vermogen. Daarvoor hebben we meer gegevens nodig, dan die in jouw oorspronkelijke aangifte stonden. De aanvullende informatie die je voor het bepalen van het werkelijke rendement per jaar nog moet verzamelen betreffen de volgende gegevens:
Let op: voor ontvangen rente, dividenden etc. moet je het zogenoemde ‘kasstelsel’ hanteren. Dat houdt in dat het ontvangstmoment bepalend is voor in welk jaar het rendement meetelt. Heb je bijvoorbeeld de rente over 2023 ontvangen op 1 januari 2024? Dan telt deze rente mee in 2024 en niet in 2023.
Waardeveranderingen vallen ook onder het werkelijke rendement. Had/heb je in 2017 t/m 2027 vastgoed of aandelen, die flink in waarde zijn gestegen? Dan zal het wettelijke forfaitaire rendement gunstiger zijn dan het werkelijke rendement. Het indienen van het formulier heeft dan waarschijnlijk weinig zin. Maar had je in 2022 veel effecten? Dan had je te maken met een slecht beursjaar en kan het voor dat jaar wel zinvol zijn om het werkelijke rendement te berekenen. Let op: de berekening van het werkelijke rendement gaat altijd over het gehele box-3-vermogen.
Onder het werkelijke rendement voor box 3 vallen de volgende zaken:
Het eigen gebruik van vastgoed, denk aan een vakantiewoning, wordt niet betrokken in het werkelijke rendement. Hiervoor is wel nieuwe wetgeving in de maak, die in 2026 moet ingaan. Verder is van belang dat er bij het bepalen van het werkelijke rendement geen heffingsvrij inkomen of vermogen is. Tot en met 2025 wordt de box-3-aanslag nooit hoger dan onder het forfaitaire wettelijke systeem.
De Hoge Raad besliste in juni 2024 dat het geboden rechtsherstel voor mensen met een aantoonbaar lager werkelijk rendement dan het forfaitaire rendement in box 3 niet toereikend is. Er moest daarom aanvullend rechtsherstel komen. Dit is nu geregeld in het wetsvoorstel Tegenbewijsregeling box 3, dat onlangs is ingediend bij de Tweede Kamer. Deze zomer komt het formulier Opgave werkelijk rendement beschikbaar, waarmee je het rechtsherstel voor de jaren 2017 t/m 2027 kunt claimen.
Als de betaling ondanks diverse herinneringen uitblijft, wordt de klant in gebreke gesteld. Het is een laatste aanmaning, een sommatie. Hiermee geef je de klant de laatste mogelijkheid om te betalen, voor de start van een gerechtelijke procedure.
Debiteurenbeheer start met het versturen van een factuur met daarop onder meer de werkzaamheden, het gefactureerde bedrag en de betalingstermijn vermeld. Na het verstrijken van de betalingstermijn zonder dat je een betaling hebt ontvangen, is het tijd om een herinnering te versturen. Bij alsnog uitblijven van betaling is telefonisch contact met de klant een volgende stap. Het versturen van een aanmaning en later een ingebrekestelling zijn de gebruikelijke volgende acties. Een laatste stap is het uit handen geven aan een incassobureau.
Nee, telt accountants & adviseurs werkt met alle softwarepakketten. Maar de pakketten die we op deze pagina belichten, voldoen het best met betrekking tot kwaliteit en prijs. Maar als je je administratie met een andere leverancier hebt ingericht, is dat voor ons geen probleem.
Nee, dit is niet lastig. De verschillende softwarepakketten hebben uitgebreide uitleg in de vorm van tekst en/of video. Daarnaast helpen we je graag bij het inrichten van je automatisering.
In het personeelsdossier noteer je persoonlijke gegevens, contracten, arbeidsvoorwaarden, functioneren, ontwikkeling, ziekteverzuim en eventuele bijzonderheden. telt® heeft een handig vastleggingsformulier beschikbaar, zodat je precies weet welke gegevens je dient vast te leggen. Het vastleggingsformulier kun je opvragen bij een van onze loonadviseurs.
Personeelsadministratie is meer dan alleen de loonadministratie. De loonadministratie bestaat uit berekeningen over de brutosalarissen die je met jouw werknemers bent overeengekomen en waarover je belasting en sociale premies moet inhouden. De personeelsadministratie bestaat uit alle individuele personeelsdossiers. Je legt individuele personeelsdossiers aan om snel een totaaloverzicht van een medewerk(st)er te hebben. Persoonsgebonden gegevens of gemaakte afspraken kun je altijd gemakkelijk terugvinden.