Hebt u het afgelopen jaar een bbl-student begeleid voor een beroepsbegeleidende leerweg? Wij wijzen u er graag op dat u een subsidievoorschot kunt aanvragen bij de overheid voor de praktijkleerplaats in uw bedrijf. Let op: het is zaak er snel bij te zijn, want het voorschot is aan te vragen tot en met 30 juni bij het loket voor de Subsidieregeling praktijkleren voor het aanvragen van een voorschot voor praktijkleerplaatsen in het mbo. Hieronder leest u welke voorwaarden er zijn en wanneer u de definitieve aanvraag voor de subsidie moet doen.Doel van de voorschotregeling is werkgevers tijdens de coronacrisis tegemoet te komen voor al gemaakte begeleidingskosten. Daarnaast is het doel om te bevorderen dat praktijkleerplaatsen in het mbo kunnen blijven bestaan.
U kunt alleen een voorschot aanvragen voor praktijkleerplaatsen in het mbo en niet voor de categorieën vo/pro/vso, hbo en promovendi/toio’s. Dit in verband met de uitvoerbaarheid van de voorschotregeling. Bij het voorschot gelden dezelfde voorwaarden als voor de bepaling van aanspraak op de definitieve subsidie: de aanvrager moet een door SBB erkend leerbedrijf zijn dat tijdens het studiejaar 2019/2020 één of meer bbl-studenten heeft begeleid.
De voorwaarden voor het aanvragen van een voorschot zijn:
Als u een voorschot aanvraagt, bent u ook verplicht om uiterlijk 16 september 2020 om 17:00 uur een definitieve aanvraag voor de subsidie praktijkleren in te dienen. Het voorschot verrekenen we met de definitieve subsidie. Indien u geen definitieve aanvraag indient, zal het voorschotbedrag worden teruggevorderd. De openingsdatum voor de subsidieronde 2020 schuift 1 maand op van 2 juni naar 1 juli 2020. Dit in verband met de extra voorschotronde in juni 2020. Een aanvraag indienen voor studiejaar 2019 – 2020 is mogelijk vanaf 1 juli, 9:00 uur tot en met 16 september 2020, 17:00 uur. Lees ook de tips voor aanvragers even door.
Bedrijven en instellingen die een praktijk- of leerwerkplaats aanbieden, kunnen in aanmerking komen voor de subsidieregeling Praktijkleren. De voorwaarden verschillen per onderwijscategorie. Na afloop van de begeleiding dient u uw aanvraag in. Lees de voorwaarden per categorie. Als werkgever houdt u tijdens de begeleiding van een leerling, deelnemer of student de gevraagde administratie zelf bij, u bewaart deze en op verzoek van RVO.nl verstrekt u deze. RVO.nl controleert of de werkgever aan alle voorwaarden voldoet. Zie administratie en controle voor meer informatie.
Raadpleeg de geldende wetteksten over deze regeling op overheid.nl. Als onderwijswetgeving geldt voor vmbo de WVO (Wet op het voortgezet onderwijs), voor mbo de WEB (Wet educatie en beroepsonderwijs) en voor hbo/promovendi en toio’s de WHW (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek).