Vanaf 1 januari 2025 wordt het btw-tarief voor agrarische goederen verhoogd van 9% naar 21%. Deze wijziging heeft grote gevolgen voor veehouders en hobbydierhouders. Accountant en agrarisch expert Wilbert de Greef is naast zijn baan bij telt® ook varkenshouder en legt uit wat de btw-verhoging betekent.
Gevolgen voor beroepsmatige veehouders“Voor professionele veehouders verandert er niet veel in de netto kosten”, aldus Wilbert. “Je mag de betaalde btw blijven verrekenen in je btw-aangifte. Het verschil is dat je meer btw moet voorschieten. Dat kan een uitdaging zijn, zeker als je aangifte doet per kwartaal. Overstappen naar een maandelijkse aangifte kan dan een slimme oplossing zijn, omdat je sneller btw kunt terugvragen.”
De btw-verhoging geldt onder andere voor vee, veevoeders, stro en zaden. Het is belangrijk om je afnemers tijdig te informeren dat jouw prijzen exclusief 21% btw zijn. “Transparantie naar je klanten voorkomt onaangename verrassingen”, benadrukt de accountant.
Hobbyveehouders betalen meerVoor hobbyveehouders is de impact groter. Zij kunnen de btw niet verrekenen en zien de kosten van voer, stro en andere benodigdheden stijgen. “Dit heeft onder meer voor paardenhouders een grote impact, vanwege de doorgaans hogere kosten ten opzichte van iemand die bijvoorbeeld hobbykippen heeft. De btw-verhoging raakt vrijwel alle producten en diensten, zoals voer, strooisel en bijvoorbeeld het africhten of verhandelen van paarden. Hierdoor lopen de kosten snel op”, legt Wilbert uit. “Als hobbyveehouder is het slim om tarieven met klanten of leveranciers duidelijk af te stemmen, bijvoorbeeld of bedragen inclusief of exclusief btw zijn.”
Wat blijft hetzelfde?Voor pensionstallen en maneges verandert er voorlopig niets. Het verlaagde tarief van 9% blijft gelden voor het gelegenheid geven tot sportbeoefening. Bij pensionstalling blijft de bekende verdeling van 1/3 vrijgesteld, 1/3 tegen 9% en 1/3 tegen 21% van kracht. De accountant, zelf een groot paardenliefhebber en oud-jockey, waarschuwt wel dat vanaf 2026 ook dit tarief verhoogd wordt naar 21%.
Een advies dat telt“Professionele veehouders kunnen de impact beperken door tijdig hun administratie aan te passen. Overweeg bijvoorbeeld een andere btw-aangifteperiode. Voor hobbyveehouders, waaronder veel paardenliefhebbers, wordt het een ander verhaal: hogere kosten zijn onvermijdelijk. Laat je goed informeren en kijk waar je kunt besparen. En heb je als hobbyboer nog grote uitgaven op de planning of kun je voorraden inslaan? Dan is het verstandig om dat nog dit jaar te doen, tegen 9% btw.”Met zijn ervaring als accountant én als varkenshouder begrijpt Wilbert de uitdagingen vanuit beide kanten. “Ik help je graag om samen een passende aanpak te vinden.”