Je wilt investeren in digitalisering van je bedrijf, maar hebt hier zelf onvoldoende geld/middelen voor. Maak dan gebruik van een subsidie, regeling of lening. Sommige regelingen zijn specifiek bedoeld voor digitalisering en andere regelingen zijn wat breder inzetbaar. Welke subsidie of lening bij jou past, hangt af van je situatie.
Heb je een idee voor een nieuw product, productieproces of dienst, maar zelf niet de vakkennis om dit idee uit te voeren? Vraag dan een kennisvoucher aan via de subsidieregeling van de MIT (MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren). Dit is een kleine subsidie, waarmee je een opdracht kunt uitzetten bij een kennisinstelling.
Lees meer over de MIT subsidieregeling.
Banken geven vaak pas leningen als je een proof of concept hebt (een vereenvoudigde beschrijving van je idee waarmee je aantoont dat het in de praktijk te gebruiken is). Als je nog geen proof of concept hebt, biedt de Vroegefasefinanciering (VFF) uitkomst. Ben je een ambitieuze starter of mkb’er in Groningen, Friesland, Drenthe of Flevoland en besta je minder dan vijf jaar? Heb je een idee voor een product of dienst maar heb je budget nodig om je idee uit te werken? Vraag dan de VFF aan. Onderneem je in een van de andere provincies? Dan kun je deze lening aanvragen bij jouw Regionale Ontwikkelingsmaatschappij.
Welke eisen er precies gelden , lees je op de website van RVO.
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert technische innovatie in het bedrijfsleven. Deze fiscale regeling vermindert de loonkosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of software. Je betaalt dan minder inkomstenbelasting en/of loonbelasting. Je moet deze belastingvermindering wel aanvragen.
Lees meer over de WSBO.
Ben je mkb’er en onderzoek of ontwikkel je samen met een andere mkb’er de verbeteringsmogelijkheden van jullie product of dienst? Vraag dan subsidie aan via de MIT (MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren). De MIT is een subsidieregeling voor samenwerkingsprojecten. Dat mag ook een samenwerking tussen twee verschillende sectoren zijn. Een voorbeeld is een samenwerking tussen een maritiem ingenieursbureau en een ontwikkelaar voor ingenieursapplicaties die samen een ontwerptool bouwen.
Er gelden nog meer voorwaarden, bijvoorbeeld voor het aandeel in de kosten en de verdeling van het werk tussen de partners. Deze voorwaarden lees je op de website van RVO.
Als je een innovatief product of innovatieve dienst ontwikkelt met een uitstekend marktperspectief en flinke technische risico’s, kun je een innovatiekrediet van maximaal 10 miljoen euro aanvragen.
Lees meer over het innovatiekrediet en vraag dit aan voor 29 december 2023.
Bron: kvk.nl