Actueel
Agro
Gepubliceerd op 10 juni 2024

Eiermarkt zoekt nieuw evenwicht

De afzet was deze week (week 23) gewoon, normaal voor de tijd van het jaar. Het aanbod is wat gegroeid, waarmee de druk op de prijs blijft of zelfs iets toeneemt. Maar dat leidt niet tot paniek.

Tafeleieren die niet als zodanig worden verkocht moeten naar de industrie, die neemt ze op. Er blijven weinig eieren staan. Bij deze verhouding tussen vraag en aanbod ligt de regie van de handel bij de inkoper. Niet verwonderlijk dat de prijzen deze week weer zijn gedaald. Al zijn die volgens sommigen wel harder gezakt dan verwacht en nodig is.

Barneveld ging deze week omlaag met gemiddeld €0,24 bij de kooi-eieren (vorige week -€0,49) en met €0,39 bij de scharreleieren (vorige week -€0,41). De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde ook lager. De witte gemiddeld op -€0,19 en de bruine gemiddeld op -€0,18 lager (vorige week allebei -€0,19).

De Duitse Weser-Ems-noteringen gingen ook naar beneden. Die voor de OKT-scharreleieren meer dan voor de kooi-eieren. De scharrelnotering daalde voor wit gemiddeld met €0,28 (vorige week -€0,30) en voor bruin gemiddeld met €0,31 (vorige week -€0,32). De Duitse kooinotering daalde voor de witte gemiddeld met €0,15 (vorige week -€0,27) en voor de bruine gemiddeld met €0,17 (vorige week -€0,18).

NOP-richtprijs daalt

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld op de eerste twee noteringsdagen een halve euro lager (vorige week over de hele week -€0,35).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren, gebaseerd op andere noteringen, zakte gemiddeld over alle gewichten voor de witte met €0,26 (vorige week -€0,30) en voor de bruine met €0,25 (vorige week -€0,34. De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging voor de witte, net als vorige week, omlaag met €0,31 naar €10,39 en daalde voor de bruine met €0,30 naar €11,11 (vorige week -€0,35).

Lees verder onder de grafiek

Industrienoteringen kooi gelijk

Kooi-eieren blijven veel worden aangeboden vanuit het oosten van Europa. Dus de verwerkende industrie kan ‘de kat uit de boom kijken’ en afwachten. Het lijkt er volgens een Duitse analist op dat de verwerkers momenteel ook voldoende voorzien worden van eieren uit de vaste wekelijkse leveringen.

De industrienoteringen vertonen al zo’n tien weken een ‘beweging naar beneden’. Ze zijn in de afgelopen tien weken gemiddeld gedaald met 5,5 eurocent (Weser-Ems OKT scharrel) 4,4 eurocent (NOP-scharrel), 3,7 eurocent (Weser-Ems kooi), 3,8 eurocent (Rungis kooi) en 3,5 eurocent (NOP-kooi). De industrienoteringen voor kooi-eieren bleven deze week onveranderd. Kooi-eieren voor de industrie zijn de meest internationale eieren. Kooi-eieren vormen dan ook het fundament van de markt en als de notering voor die eieren stabiliseert is dat een gunstig signaal.

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren daalde net als de vorige twee weken met €0,10 naar €1,65, die voor kooi-eieren bleef gelijk op €1,28 (vorige week -€0,07). De Rungis-notering voor kooi-eieren bleef gelijk op €1,28 (vorige week -€0,02).

De NOP-industrienotering voor kooi-eieren bleef gelijk op €1,312 (vorige week -€0,41). De NOP-industrienotering voor scharreleieren liep met €0,06 terug naar €1,409 (vorige week -€0,084).

Lees verder onder de grafiek

Lastige zomerweken

Het seizoensverloop wijkt niet af van voorgaande jaren, maar de vraag is hoger dan vorig jaar. Het aanbod is nu wereldwijd aardig op niveau en staat niet meer onder druk door vogelgriep. De ‘prijscorrectie’ zal naar verwachting nog doorzetten, met de zomer en de vakanties in het verschiet. De komende tien weken zullen lastig worden. “Ik ben bang dat de prijzen verder zullen zakken”, zei een handelaar. Maar met twee cijfers voor de komma, liggen de prijzen op een hoog niveau.

Prognose eierprijzen: dalend.

Bron: Boerderij.nl

telt® Tafelvoetbaltoernooi

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Nieuws
Agro

Forse stijging pachtnormen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro

Wederom uitstel startdatum eco-activiteit weiden melkkoeien

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro