Actueel
Agro
Gepubliceerd op 15 november 2022

Nieuw: regeling Tegemoetkoming Energiekosten

Nu de energieprijzen zo hoog zijn, kloppen veel agrariërs aan bij het AgroTeam. “In ieder gesprek met onze boeren komt het onderwerp ter sprake”, geeft partner en agrarisch accountant Gerjan Smit aan. ‘’We kijken dan samen welke besparingen er mogelijk zijn. Ook onderzoeken we hoe de maandlasten verder omlaag kunnen door verduurzaming. Zo is met name het plaatsen van zonnecollectoren op het dak een nuttige innovatieve zet voor veel kalverhouders. De melk voor de kalveren wordt dan door de zonnecollectoren verwarmd en er is minder gas nodig.”

Subsidies voor agrariërs

Voor die verduurzaming is natuurlijk een investering nodig. Daarom helpen de accountants en adviseurs van het AgroTeam ook met subsidie- en financieringsaanvragen. “Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen en zonnecollectoren. Denk aan de ISDE-subsidie, de milieu-investeringsaftrek en de energie-investeringsaftrek. Gelukkig kennen wij de weg in subsidieland. We zorgen ervoor dat de aanvraag soepel verloopt en de boer snel zijn geld krijgt.”

Kostenvergoeding voor energie-intensief mkb

Nieuw is de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). “Deze regeling heeft de overheid in het leven geroepen om mkb-ondernemingen, die minimaal 7% van de omzet kwijt zijn aan energiekosten, financieel te ondersteunen. Dit geldt ook voor agrarische bedrijven”, vertelt Smit. “Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen een vergoeding tot 160.000 euro ontvangen. Energie-intensieve mkb’ers ontvangen een compensatie van 50% van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs.”

Liquiditeitsaanvragen en uitstel van belasting

Het geld waarmee deze regeling wordt bekostigd, is pas in de loop van 2023 beschikbaar. In de tussentijd kunnen ondernemers uitstel van belasting vragen. En ook banken zijn door de overheid gevraagd om soepeler te zijn met het verstrekken van liquiditeit, zoals voorschotten. “Dit biedt wat mogelijkheden om deze mkb-ondernemers door een zware tijd te helpen. En wij staan hen graag bij om alle kansen aan te grijpen. Het is extra zuur als bedrijven, die in de kern financieel gezond zijn, het nu niet redden”, vindt Smit. De energie-intensieve bedrijven waarvoor de TEK bedoeld is, zijn over het algemeen bereid tot besparen en verduurzamen. “Toch ontkomen zij door hun productieproces of dienstverlening niet aan een hoog energieverbruik. En het is voor dergelijke bedrijven doorgaans niet mogelijk om de verkoopprijzen genoeg te verhogen om de energiekosten te dekken en daarnaast voldoende afzet te houden.”

Voor wie is de vergoeding bedoeld?

Verwacht wordt dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de TEK, maar voor hen geldt in lijn met Europese staatsteunregels een lager maximum bedrag per onderneming. Aanvullend zijn er voorwaarden rond aantal medewerkers en exact energieverbruik.

Neem contact met ons op

Wilt u weten of uw onderneming in aanmerking komt voor de TEK en andere subsidies? Of overlegt u graag eens met een expert over bijvoorbeeld belastinguitsel, voorschotten of besparingsmogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Als uw partner in ondernemen staan we naast u aan het roer.

Schadevergoeding voor bedrijfsongeval volledig onbelast

Gepubliceerd op
14 oktober 2024
Agro

Definitieve GLB-aanvraag 2024

Gepubliceerd op
10 oktober 2024
Agro

Pilot stimulering vezelteelten door koolstofcertificaten

Gepubliceerd op
10 oktober 2024
Agro