Actueel
Agro
Gepubliceerd op 25 januari 2019

Registratie en gebruik waterkeringen in 2019

Wanneer men een primaire waterkering in gebruik heeft voor landbouwactiviteiten en waarop gras groeit, moet men dit apart opgeven in de Gecombineerde opgave 2019. Dit is noodzakelijk, omdat er voorwaarden zijn voor beweiden, bemesten en maaien op de waterkering. Dit betekent dat deze grond eigenlijk niet tot de oppervlakte landbouwgrond van het bedrijf behoort, omdat men niet de feitelijke beschikkingsmacht heeft.

Regels gebruik primaire waterkeringen

Voor deze grond gelden de volgende regels:

  • De gebruiksnorm voor dierlijke mest bedraagt 170 kilogram stikstof.
  • De stikstofgebruiksnorm (voor dierlijke mest, kunstmest, compost, zuiveringsslib en overige organische meststoffen) bedraagt 170 kilogram per hectare. Daarin moet net als bij de gebruiksnormen rekening worden gehouden met een werkingscoëfficiënt.
  • De totale fosfaatgebruiksnorm bedraagt maximaal 80 kilogram fosfaat.
  • Wanneer het gebruik van dierlijke mest en/of kunstmest vanuit de gebruiksovereenkomst verder is beperkt dan de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat, dan is deze beperking de mestplaatsingsruimte.
  • De oppervlakte van de waterkering telt niet mee voor de 80%-graslandberekening in het kader van derogatie. Ook de verhoogde stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest van 230 of 250 kilogram kan hierop niet toegepast worden. Bij toepassing van derogatie mag er geen fosfaatkunstmest op de waterkering gebruikt worden.
  • Voor de mestverwerkingsplicht geldt ook een fosfaatruimte van 80 kilogram per hectare, tenzij volgens de gebruiksovereenkomst minder dan 80 kilogram is toegestaan.
  • De hoeveelheden stikstof en fosfaat die men binnen het bedrijf naar de waterkering brengt, hoeft niet met een Vervoersbewijs Dierlijke Mest geregistreerd te worden.
  • Men moet zich houden aan de regels voor het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Dit betekent dat de waterkeringen gebruikt worden voor landbouwkundige activiteiten.

Wel feitelijke beschikkingsmacht

Wanneer men wel de feitelijke beschikkingsmacht heeft over de grond op de primaire waterkering, kan deze grond opgegeven worden als landbouwgrond die bij het bedrijf behoort. Als uit controle blijkt dat men toch niet de feitelijke beschikkingsmacht heeft, is men in overtreding. Er kan dan een bestuurlijke boete van € 300 worden opgelegd. Daarnaast kan dit leiden tot een boete wegens een overschrijding van de gebruiksnormen, een boete vanwege het niet voldoen aan de mestverwerkingsplicht en intrekking van derogatie.

Registratie andere waterkeringen

Als men een andere waterkering in gebruik heeft, maar niet de feitelijke beschikkingsmacht heeft, gelden dezelfde voorwaarden als voor de primaire waterkering.

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro