Actueel
Agro
Gepubliceerd op 15 november 2022

Varkensprijs blijft hangen

De varkensmarkt bevindt zich in een stabiele fase. De grote prijsdruk waarvoor de noteringen vorige week moesten buigen is weg, maar meer dan onveranderde prijzen zit er niet in.

Varkens zijn er voldoende. Slachterijen nemen nog niet alle aangeboden dieren op, al is het aantal dat boven de markt hangt volgens handelaren wel minder groot dan eind oktober. Daarbij is de groei door het gunstige weer en de technische vooruitgang ook erg goed, waardoor varkens gemakkelijk wat zwaarder aan de haak komen. Ook dat vergroot het aanbod op de vleesmarkt en haalt de druk zeker niet omlaag.

Slachten op zaterdag

Een aantal slachterijen slacht deze periode ook weer op zaterdag om de druk op de varkensmarkt voor kerst te verlichten in een tijd dat de vleesmarkt het ook kan dragen. Handelaren putten daar hoop uit dat dit verlichting brengt aan de aanbodkant.Ook wordt gezegd dat het varkensaanbod in Duitsland nog verder terugloopt. Als dat gebeurt, wordt dat ook merkbaar in de prijs in ons land, zo verwachten handelaren. Door de hoge energiekosten en het risico op afwaardering bij een AVP-besmetting zouden slachterijen lage voorraden aanhouden. En bij een beperkte vleesvoorraad leiden veranderingen in het aanbod sneller tot prijswijzigingen.

Weerstand tegen huidig prijspeil

Vooralsnog reppen Duitse slachterijen niet over een verminderd aanbod. Ze hebben zelfs nog weerstand tegen het huidige prijspeil. Dat komt alleen bij Vion in de prijs tot uitdrukking. De Duitse tak van de slachterij hanteert vanaf donderdag 3 november een Hauspreis van € 1,85 per kilo geslacht gewicht. Tönnies hanteert voor vrije varkens wel de geldende Duitse varkensprijs en noteert net als de VEZG € 1,90 per kilo geslacht gewicht.

Meer druk in Duitsland

De druk in Duitsland is hoger dan in ons land door het gebrek aan alternatieven. Waar Duitse slachterijen door de AVP-status hun vlees in Europa moeten slijten, kunnen Nederlandse slachterijen met vlees naar Azië. Van die route wordt ook gebruik gemaakt. Verschillende aanbieders hebben recent vlees naar China verscheept en hopen op vervolgorders. Het zijn niet de dure delen, maar vooral vlees in de been van het voorstuk van het varken vindt zijn weg richting Azië. Grotere delen zijn makkelijk in te vriezen en het scheelt hier het arbeidsintensieve deel van het proces: het uitbenen. Zo kunnen slachterijen meer snelheid maken bij het verwerken.

Azië

Elke kilo vlees die in Azië wordt afgezet, geeft verlichting op de Europese vleesmarkt. Daardoor hopen aanbieders op voortzetting van de exportorders. Hoewel China geen inzicht geeft in de behoefte aan importvlees, vermoeden Nederlandse exporteurs op basis van de nog altijd stijgende noteringen voor inlandse varkens in China dat er wel ruimte is voor importvlees.

Opleving door de kerstinkopen

Of de huidige ongewijzigde prijs in ons land de opmaat is naar een prijsverhoging in de aanloop naar kerst is nog lastig te voorspellen. Doorgaans komt de opleving door de kerstinkopen rond week 46 á 47. Dus wat dat betreft zijn er mogelijkheden. Aan de andere kant is het volgens slachterijen in een aantal afzetlanden, als Engeland en Polen, nog te rustig. Voor dit moment lijkt een prijshoudende koers het hoogst haalbare.

Prognose: stabiele prijs

Bron: Boerderij.nl

Actuele agrarische prijzen: stabiliteit en stijgingen

Gepubliceerd op
25 november 2024
Actueel
Agro

Annuïtaire aflossingsverplichting essentieel voor renteaftrek

Gepubliceerd op
21 november 2024
Agro

Kentekenplaat verplicht voor alle (land)bouwvoertuigen vanaf 2025

Gepubliceerd op
21 november 2024
Agro