Actueel
Agro
Gepubliceerd op 3 juli 2023

VEZG verrast met verhoging varkensprijs

Een sprong maken naar het ronde getal van € 2,50. Dat was vorige week de vurige wens van de Duitse varkensproducenten.

Dat lukte niet omdat slachterijen er dwars voor gingen liggen. De vleesverkopen waren niet van dien aard dat meer vragen een optie is. Vervolgens ging de prijs op de vrije markt omlaag. Tot dat moment stak die torenhoog boven de officiële noteringen uit. Tegelijk nam het aantal koppels en varkens dat op internetbeurs Teleporc werd aangeboden toe. Het zijn signalen dat de markt niet aan kracht wint. Daarom is het voor menigeen een complete verrassing dat die prijsstijging op de Duitse markt deze week alsnog komt.

En dan ook niet met een klein stapje: de sprong van € 2,43 naar € 2,50 wordt ineens genomen. En dat is opvallend, want daarmee gaat de VEZG ook direct voor het hoogst haalbare. De variaties in de opgaves voor de vaststelling van de notering lopen uiteen van € 2,43 tot € 2,50 per kilo.

Tekst loopt door onder de grafiek.

De Duitse slachterijen broeden op een antwoord. Vion GmbH komt niet met een zogenoemde hauspreis, maar volgt de Vereinigungspreis door ook € 2,50 te noteren. Tönnies neemt bedenktijd en maakt op donderdag zijn notering bekend. De slachterijen hebben ernstige bedenkingen bij het prijspeil. De vraag naar varkensvlees loopt terug en daarbovenop begint het vakantieseizoen waardoor de consumptie verder terugloopt. Maar kennelijk is het aanbod van slachtrijpe dieren zo gering, dat ze een stijging van de varkensprijs niet tegen kunnen houden. De ‘positieve tendensen op de varkensmarkt’ zijn volgens ISN doorslaggevender dan de tegenvallende vleesverkopen voor de ontwikkeling van de varkensprijs.

Groeiverlies remt aanbod

In ons land is volgens handelaren ook sprake van een vlotte vraag en een beperkt aanbod. Ze merken dat varkenshouders minder varkens leveren dan ze opgeven. Het is een gevolg van groeiverlies door de tropische warmte van de afgelopen weken. Daarnaast zorgt ook de stemming op de markt dat er geen haast is om varkens af te leveren. Slachterijen zeggen dat er ‘nog genoeg varkens binnen druppelen’ en stellen dat het aanbod zelfs groot was geweest als de prijs Duitsland niet was gestegen, maar gedaald. Dan hadden varkenshouders ook dieren die ze nu nog even laten liggen met alle geweld aangeboden.

De grote Duitse mutatie heeft deze week nog geen gevolgen voor de varkensprijs in ons land. De noteringen kabbelen voort. Zo noteert Van Rooi, net als Vion (€ 2,48 = € 2,275 ex btw), onveranderd op € 2,24 per kilo geslacht gewicht. Compaxo verhoogt met een cent van € 2,23 naar € 2,24. Maar dat is vooral een correctie omdat de slachterij in Zevenaar twee weken geleden een cent minder verhoogde dan Van Rooi en Westfort.

Prognose: stabiel tot hoger.

Bron: Boerderij.nl

telt® Tafelvoetbaltoernooi

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Nieuws
Agro

Forse stijging pachtnormen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro

Wederom uitstel startdatum eco-activiteit weiden melkkoeien

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro