Er is eigenlijk geen uienteler die momenteel zaken wil doen. Ze kijken eerst naar wat gaat komen en stellen zich daarom zeer afwachtend op. Handelaren moeten maar even wachten, is het geluid.
Telers zijn ook allemaal druk op het land aan het beregenen. Het beregenen is nu meer dan alleen water brengen. Het is ook een stukje koelen. De zandgronden worden heel warm en de zon krijgt vat op de grond, omdat nog te weinig loof aan de uien zit om het zonlicht af te weren. Haspels draaien overal en het is hopen dat de voorspelde neerslag van volgende week natuurlijke verlichting brengt. Langzaam aan beginnen de uien wel te groeien. In Zeeland lijken de uien er wel netjes voor te staan. In het noorden van Nederland zijn de uien wat later. In Brabant heeft het waterschap in verschillende gebieden een tijdelijk onttrekkingsverbod ingesteld.
De stemming is in ieder geval zeer goed op de uienmarkt. Af-landuien zijn aangeboden voor € 30 per 100 kilo met participatie. Het is afwachten wat de prijs gaat doen voor de nieuwe oogst. Best een aantal sorteerders staan al een tijdje stil. Die willen op een gegeven moment wel weer aan de slag.
De laatste resten oude oogst worden weggewerkt door verwerkers en sorteerders. De baalprijs zakt naar rond € 90 per 100 kilo. De afzet naar Polen is ook klaar voor dit seizoen. Die vraag wordt in november weer verwacht.
De uienexporteurs wisten tot medio mei de afzet goed in de benen te houden met gemiddeld zo’n 14.000 ton per week. Dat blijkt uit cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van het Kwaliteits-Controle-Bureau. Mede door een kleiner Europees areaal en tegenvallende opbrengsten voor oogst 2022 loopt de tweede helft van het afzetseizoen prima.
Prognose uienprijzen: vaste uienmarkt.
Bron: Boerderij.nl