Kennis delen leidt tot vermenigvuldiging. Daarom maken wij ook in het derde kwartaal graag het verschil met nuttige tips en adviezen voor jou als belastingbetaler. Zo blijf je eenvoudig op de hoogte en kun je plussen met financieel voordeel. Reken er daarom op dat wij het fiscale nieuws afspeuren. Heb je vragen naar aanleiding van deze berichten of neem je graag eens de proef op de som? Reken op telt®.
Nog meer fiscale tips voor ondernemers? Lees bijvoorbeeld Voortgang Wet werkelijk rendement box 3.
Herstel te veel betaalde box-3-heffing is onvoldoende – wat nu?
De Hoge Raad, de hoogste rechter, heeft beslist dat je onvoldoende rechtsherstel krijgt als je te veel box-3-heffing hebt betaald. Alleen als je vermogen uitsluitend uit bank- en spaartegoeden bestaat, heb je wel voldoende rechtsherstel gehad. Volgens de Hoge Raad heb je recht op rechtsherstel als het werkelijke rendement op je box-3-vermogen lager is dan het forfaitaire rendement. Het is aan jou zelf om dit te bewijzen. Je moet daarbij het werkelijke rendement en het forfaitaire rendement van alle vermogensbestanddelen gezamenlijk vergelijken (en dus niet per vermogensbestanddeel). Ook houd je daarbij geen rekening met het heffingsvrije vermogen. Naast bijvoorbeeld dividend, huur en rente, vallen ook gerealiseerde en ongerealiseerde vermogensveranderingen onder het werkelijke rendement. Je mag geen rekening houden met kosten, maar wel met rente van schulden in box 3. Tot slot vindt de Hoge Raad dat je geen recht hebt op een rentevergoeding als je aanslag wordt verminderd.
Planning voor rechtsherstel
In een eerste reactie op de Hoge Raad-uitspraken van de nieuwe staatssecretaris Idsinga staat een indicatief schema van de aanvullende rechtshersteloperatie box 3. Daaruit blijkt dat het formulier ‘Opgave werkelijk rendement’ pas in juni 2025 beschikbaar komt. Hiermee geef je op gestructureerde wijze je werkelijke rendement op, waardoor de Belastingdienst het rechtsherstel geautomatiseerd kan afhandelen. Verder blijkt dat de definitieve aanslagen IB 2021 tot en met 2024 pas in het vierde kwartaal van 2025 worden vastgesteld. De vaststelling van de verminderingsbeschikkingen over 2017 tot en met 2024 wordt pas in het tweede kwartaal van 2026 mogelijk.
Fiscaal voordeel telt
Heb je vermogen dat uit meer bestaat dan bank- en spaartegoeden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met telt accountants & adviseurs. We adviseren je graag welke eventuele vervolgstappen fiscaal de gunstigste oplossing bieden.
Verhuiskostenvergoeding bij renovatie huurwoning
Bij de verhuur van een woning komt er veel op je af. Je moet ervoor zorgen dat het pand aan alle regelgeving voldoet, je moet het pand onderhouden en gebreken herstellen. Ook ontkom je er niet aan dat de woning eens in de zoveel tijd moet worden gerenoveerd. Zo’n renovatie kan van dien aard zijn dat de bewoners van het pand genoodzaakt zijn om het tijdelijk te verlaten. De huurder kan je dan vragen om een verhuiskostenvergoeding te betalen. Maar wanneer ben je er als verhuurder aan gehouden om hier gehoor aan te geven?
Wel of geen verhuiskostenvergoeding?
Deze vraag heeft de hoogste rechter, de Hoge Raad, inmiddels beantwoord. De discussie ging voornamelijk over de vraag wanneer er sprake was van een verhuizing. De huurder in deze zaak was genoodzaakt om het pand te verlaten, nu zij voornamelijk vanuit haar huis werkte. Zij heeft enkele ‘logeerspullen’ ingepakt en kon enkele dagen bij vrienden verblijven. Zij heeft de verhuurder verzocht om een verhuiskostenvergoeding te betalen. De verhuurder heeft het standpunt ingenomen dat zij dit niet verplicht was, omdat de huurder haar inboedel niet heeft verhuisd. De Hoge Raad oordeelt dat de verhuurder een verhuiskostenvergoeding verschuldigd is, als verhuizing noodzakelijk is. Hiervoor is niet vereist dat een deel van de inboedel wordt verhuisd. Het is voldoende dat de huurder het pand moet verlaten.
Juridisch advies
Er kunnen echter omstandigheden zijn waardoor je als verhuurder geen verhuiskostenvergoeding verschuldigd bent. Wil je zeker weten of je een verhuiskostenvergoeding verschuldigd bent? Dankzij onze korte lijnen met juristen kun je ook voor juridisch advies rekenen op telt®.
Wettelijke rente bij niet tijdig betalen
Als een schuldenaar niet tijdig betaalt, kan wettelijke rente in rekening worden gebracht. De spelregels die daarbij gelden, zijn voor consumententransacties anders dan voor handelstransacties. In het geval van een consumententransactie is de schuldenaar wettelijke rente verschuldigd over een te betalen geldsom zodra er verzuim is ingetreden. Verzuim treedt in doordat je de schuldenaar door middel van een schriftelijke aanmaning in gebreke hebt gesteld, waarbij hij of zij een redelijke termijn krijgt voor nakoming, en nakoming binnen deze termijn uitblijft. Sinds 1 januari 2024 is de wettelijke rente voor consumententransacties 7%.
Handelstransactie
Bij een handelstransactie is verzuim niet vereist. Je kunt dan al wettelijke rente gaan rekenen vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken en de overeengekomen geldsom niet is voldaan. Er is sprake van een handelstransactie als het gaat om een transactie tussen ondernemingen. In dat geval is de rente hoger dan bij een consumententransactie. Op 1 juli 2024 is de wettelijke rente voor handelstransacties verlaagd van 12,5% naar 12,25%. telt accountants & adviseurs verzorgt voor veel ondernemingen het debiteurenbeheer. Meer informatie over debiteurenbeheer.