Actueel
Agro
Gepubliceerd op 10 november 2018

Dubbelclaim bij verkocht perceel

Bij de aankoop van grond in de periode dat de Gecombineerde opgave moet worden ingediend, kan er discussie ontstaan wie het perceel kan/moet opgeven. Dat het belangrijk is daarover goede (schriftelijke) afspraken te maken, blijkt wel uit onderstaande zaak.

Een perceel landbouwgrond werd in 2016 door zowel de verkoper als de koper (hierna: appellant) opgegeven in hun Gecombineerde opgaven. RVO.nl wees de uitbetaling van de betalingsrechten op het betreffende perceel bij appellant af, omdat het perceel op 15 mei 2016 niet bij hem in beheer was.

In januari 2016 was een mondelinge koopovereenkomst tot stand gekomen. Uit een door de makelaar aan appellant gestuurde e-mail volgde volgens appellant dat alle gebruiksrechten in 2016 voor de koper, en dus voor hem, waren. De schriftelijke koopovereenkomst was op 13 april 2016 getekend, maar de (notariële) akte van levering pas op 2 juni 2016. De mondelinge afspraak kwalificeerde volgens appellant als gebruikstitel.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven oordeelde in de beroepszaak echter dat appellant niet aannemelijk had gemaakt dat hij op 15 mei 2016 beschikte over een geldige gebruikstitel. Uit de schriftelijke koopovereenkomst in samenhang met de leveringsakte volgde dat de feitelijke levering van het perceel plaatsvond direct na de ondertekeningsakte van levering. Appellant had niet aannemelijk gemaakt dat partijen in januari 2016 mondeling waren overeengekomen dat appellant alle gebruiksrechten van 2016 zou verkrijgen. De genoemde e-mail kon niet als een zodanige onderbouwing gelden, reeds omdat in de nadien opgestelde schriftelijke koopovereenkomst en akte van levering een dergelijke afspraak niet was opgenomen. Ook het feit dat de verkopende partij sinds 2015 het perceel niet meer had betreden, bewees niet dat appellant het perceel op 15 mei 2016 in beheer had.

 

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro