Actueel
Agro
Gepubliceerd op 2 november 2023

Eiermarkt neigt naar nog beter

Het wordt eentonig om de ontwikkelingen op de eiermarkt te omschrijven. De markt is zeer vast met nog steeds prijzen op een zeer hoog niveau.

De eieren lopen nog steeds ‘heel prettig’, alle soorten zijn goed gevraagd, bruine meer dan witte. Het lijkt erop dat de vraag wat sterker stijgt dan het aanbod. Voorraden, zo die er al waren, slinken. “De markt is redelijk leeg”, merkte een handelaar op. Buiten de vaste afspraken om is er weinig handel. Bij bio en scharrel OKT is de vraag groter dan het aanbod.

Het krappere aanbod ten opzichte van de vraag leidde deze week (week 43) tot hogere noteringen. De Barneveld-notering, die vorige week pas op de plaats maakte, ging nu € 0,10 tot € 0,20 (kooi-eieren) of € 0,25 (scharrel) omhoog. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging bij op één gewichtsklasse na (L bij de witte en M bij de bruine) met € 0,05 omhoog.

Weser-Ems- en Rungis-noteringen

De Duitse Weser-Ems-notering pluste alle scharreleieren, gemiddeld over de vier gewichtsklassen met € 0,15 bij zowel de witte als bij de bruine. De Duitse notering hield de witte kooi-eieren voor de tweede week op rij gelijk en liet de bruine kooi-eieren gemiddeld met € 0,04 oplopen.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren trok net als voorgaande weken flink aan: gemiddeld over de drie noteringsdagen en de vier gewichtsklassen met € 0,37 op (vorige week +€ 0,29). Rungis is in 10 weken tijd € 3,00 gestegen.

NOP-richtprijs iets hoger

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,08 naar € 10,24 (vorige week +€ 0,03) en bij de bruine met € 0,10 naar € 10,50 (vorige week +€ 0,04). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met € 0,07 omhoog naar € 11,26 (vorige week +€ 0,04) en bij de bruine met € 0,12 naar € 11,91 (vorige week +€ 0,05).

Ter vergelijking: de gemiddelde NOP-richtprijs 62/63 gram was vorig jaar in week 43 € 14,44 voor de witte en voor de bruine scharreleieren, € 0,40 meer dan de week ervoor.

Lees verder onder de grafiek

Embed tag in HTML

Afzet naar de industrie

De industrie koopt, maar minder dan menigeen had verwacht gezien de tijd van het jaar met kerst in zicht. “Industrie beweegt weinig”, omschreef een handelaar de houding van de verwerkers. “Maar de industrie heeft zeker nog eieren nodig de komende weken” verzekerde een ander. Standaard eieren lopen goed weg naar de industrie, maar eieren met meer specificatie zijn weinig beschikbaar, dus gaan meer naar de tafeleimarkt dan naar de industrie.

De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren ging net al de vorige twee weken met € 0,01 omhoog naar € 2,03, die voor kooi-eieren bleef op € 1,56. De Franse Rungis-notering voor industriekooi-eieren pluste met € 0,03 naar € 1,78 (vorige week +€ 0,05).De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,017 omhoog naar € 1,723 (vorige week +€ 0,008) en voor de kooi-eieren met € 0,010 omhoog naar € 1,618 (vorige week +€ 0,028).

Ter vergelijking: vorig jaar in week 43 was de NOP-industrienotering € 2,270 voor kooi en € 2,274 voor scharrel. Daarmee zijn de huidige noteringen 28,7%, respectievelijk 27,4% lager dan vorig jaar.

Lees verder onder de grafiek

Embed tag in HTML

Logistieke uitdaging

Vanuit Duitsland werden deze week meer eieren besteld dan vorig week, zoals verwacht, vooruitlopend op twee feestdagen volgende week: de protestantse feestdag Hervormingsdag op 31 oktober en de katholieke feestdag Allerheiligen op 1 november. De vraag is dan altijd hoger, omdat consumenten voor die dagen extra bakken.

Voor veel handelaren in Duitsland was dat een ‘logistieke uitdaging’, meldt een Duitse analist, om aan de extra vraag te kunnen voldoen. Het leidde in Duitsland tot lege pakstations. “Het lijkt alsof het al een klein voorproefje is van de komende kerstperiode!”, aldus de analist. “Want waar haal je eieren?” Met name KAT-gecertificeerde OKT-eieren met alle andere certificatie zoals Vlog, zijn slechts in beperkte mate op de markt verkrijgbaar.

In Nederland wordt de komende weken een vragende markt verwacht. Met prijzen die tot het einde van het jaar tenminste op het huidige niveau zullen blijven.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht stijgend.

Bron: boerderij.nl

Ongerealiseerde waardestijging vastgoed belast in box 3

Gepubliceerd op
16 juni 2024
Agro

Beloning meewerkende kinderen

Gepubliceerd op
13 juni 2024
Actueel
Agro

Actueel houden perceelregistratie verplicht

Gepubliceerd op
13 juni 2024
Agro