Actueel
Agro
Gepubliceerd op 3 januari 2024

Extra investeringsaftrek voor energiebesparende bedrijfsmiddelen

Ondernemers die investeren in bepaalde energiebesparende bedrijfsmiddelen, kunnen in aanmerking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De investering moet daarvoor vermeld staan op de energielijst. De EIA komt bovenop de ‘gewone’ investeringsaftrek. Hoogte aftrek Het betreffende bedrijfsmiddel moet voldoen aan de eisen van de Energielijst. De investering moet minimaal € 2.500 bedragen. Het percentage van de EIA bedraagt 40% (2023: 45,5%). Energielijst 2024 Voorbeelden van bedrijfsmiddelen in de land- en tuinbouw die in 2024 voor deze regeling in aanmerking komen zijn:

warmtepomp; energiezuinige ventilator; koude- of warmteterugwinningssysteem uit ventilatielucht bij veestallen; isolatie voor bestaande constructies; droog- en verwarmingssysteem voor ventilatielucht in bewaarloodsen; energiezuinige koel- en vriesinstallatie; energie-efficiënte melkkoeling: horizontale energieschermen; energiezuinige klimaatregeling in tuinbouwkassen; toerengeregelde vacuümpomp voor melkwinningsinstallaties bandenspanningsregelsysteem; grondwarmtewisselaar; zonnepanelen met een gezamenlijk piekvermogen meer dan 15 kW en maximaal 55 kW.

Aanvragen De EIA moet binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichtingen worden aangemeld via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Het jaar van aangaan van de investeringsverplichtingen is bepalend voor welke energielijst van toepassing is.

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro