Actueel
Agro
Gepubliceerd op 1 december 2018

Handhaving fosfaatrechtenstelsel

De Minister van LNV is in een kamerbrief ingegaan op de handhaving van het fosfaatrechtenstelsel.

Proces van handhaving

Ondernemers mogen niet meer fosfaat met melkvee produceren dan het op hun bedrijf rustende fosfaatrecht. Het is de verantwoordelijkheid van ondernemers zelf om hieraan te voldoen. Tegelijkertijd is het voor de sector als geheel van groot belang dat individuele ondernemers binnen hun fosfaatrechten produceren. Als dit niet gebeurt, brengt dat het risico met zich dat het fosfaatproductieplafond of het stikstofproductieplafond wordt overschreden. Dat risico mogen we volgens de minister niet lopen. Zij wil voorkomen dat een extra generieke korting moet worden toegepast op alle fosfaatrechten van niet grondgebonden melkveehouders.

Het fosfaatrechtenstelsel zal, overeenkomstig de handhaving van de dierrechtenstelsels, strafrechtelijk gehandhaafd worden op basis van de Wet op de Economische delicten. Ook voor de zwaarte van de sancties wordt één lijn getrokken. Daarom is er ook een rol voor het Openbaar Ministerie (OM) en de strafrechter weggelegd.

Bij de handhaving kan afhankelijk van de concrete situatie rekening worden gehouden met eventuele openstaande bezwaren en beroepen.

De NVWA werkt op basis van een analyse die vanaf medio maart in nauwe samenwerking met RVO.nl wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere de gegevens uit I&R rundvee, door zuivelondernemingen aangeleverde gegevens, het op het bedrijf rustende fosfaatrecht en andere bij RVO.nl geregistreerde data ten behoeve van de mestwetgeving. Op basis hiervan en eventuele bevindingen uit andere inspecties selecteert de NVWA bedrijven voor nader onderzoek. Overtredingen kunnen echter ook bij andere (mest)controles worden geconstateerd. Indien de NVWA een overtreding constateert, wordt een proces verbaal opgemaakt. Het OM beslist of wordt overgegaan tot vervolging en welke strafeis wordt gehanteerd. De strafrechter beslist of een straf wordt opgelegd en hoe hoog deze is.

Bijsturen door ondernemer

Het is belangrijk dat ondernemers door het jaar heen zelf goed zicht blijven houden op hun situatie. Daarom komt RVO.nl op korte termijn met een applicatie waardoor ondernemers op elk moment eenvoudig het aantal rechten dat zij in een jaar kunnen benutten kunnen raadplagen. Daarnaast wil de minister in overleg met de sector bezien in hoeverre het noodzakelijk en mogelijk is om aanvullend op het bestaande instrumentarium extra instrumenten te ontwikkelen die het inzicht in de eigen situatie in de komende jaren bevorderen.

Verteerkosten kunnen zakelijk en dus aftrekbaar zijn

Gepubliceerd op
22 oktober 2024
Agro

Ongespecificeerd factureren: geen aftrek gebruikelijk loon

Gepubliceerd op
21 oktober 2024
Agro

Mobiliteit en de toekomst: wat verandert er voor ondernemers en hun auto’s?

Gepubliceerd op
21 oktober 2024
Agro