Actueel
Agro
Gepubliceerd op 3 maart 2023

Kuikenmarkt begint los te komen

De vleeskuikenmarkt kent louter positieve gezichten. Er is vraag naar kip, maar het aanbod op de vleeskuikenmarkt is krap tot zeer krap. Dat maakt dat verkopers het voor het zeggen hebben op de markt.

Inkopers van vlees hebben niet veel keus; ze accepteren de hogere prijzen die slachterijen ze voorhouden, of ze hebben geen handel. Uitwijken naar andere aanbieders lukt ook niet, want ook die hebben niet veel over en zullen hun trouwe klanten eerst bedienen.

Kip in Oost-Europa betaalbaar

En waar anders het aanbod van (goedkoper) vlees uit Oost-Europa nog wel eens een spelbreker wil zijn, is dat nu ook niet het geval. Door uitbraken van vogelgriep (AI) in die regio, is daar het aanbod ook beperkt. Kleinere en middelgrote slachterijen trekken in Polen stevig aan het beperkte aantal vrije kuikens dat daar beschikbaar is. Dat maakt dat kip ook in Oost Europa goed betaald wordt. De prijs van vrije kuikens in Polen ligt zelfs hoger dan hier. De gemiddelde prijs van vrije kuikens in Polen is in februari opgelopen van € 1,24 aan het begin van de maand, naar € 1,34 per kilo in de laatste dagen van februari.

Invloed vogelgriep

Hier is de invloed van AI minder, en daardoor de krapte wellicht wat minder groot, maar evengoed is de kooplust van slachterijen groot. Ze slachten door het krappe aanbod minder dan een paar weken geleden, terwijl ze het liefst de productie wat zouden opschroeven. Daardoor worden leveringen naar voren gehaald en zijn kuikens licht. Daardoor rollen er minder kilo’s van de slachtband, wat de krapte zeker niet verminderd. Evengoed zijn ook slachterijen blij met de huidige marktverhoudingen omdat ze daardoor hun verkoopprijzen weer op peil kunnen brengen.

Lees verder onder de grafiek

Prijs op vrije markt stijgt

Er valt weer wat te verdienen. En dat merkt dan uiteindelijk ook de vleeskuikenhouder. Doordat slachterijen zich inspannen om ook die laatste wagens te bemachtigen, stijgt de prijs op de vrije markt. Barneveld noteerde deze week € 0,02 per kilo hoger, maar diezelfde plus komt er ook komende week bij. Dat brengt de notering op € 1,20 tot € 1,22 per kilo levend gewicht. De Belgische notering voor vrije kuikens stijgt deze week ook met € 0,02 en komt op € 1,25 tot € 1,27 per kilo.

Ook contracthouders profiteren

De verbetering van de stemming blijft niet beperkt tot de vrije markt, ook de contracthouders profiteren. De contractnoteringen stegen deze week al: zo pluste de VCN een halve cent en kwam daarmee op € 1,1125. Naar verwachting zullen de contractnoteringen volgende week verder stijgen. De Belgische ABC-prijs geeft dat al aan. Die steeg deze week van € 1,22 naar € 1,23 en die boekt komende week opnieuw een cent bij.

Prognose prijs vleeskuikens: prijsstijging.

Bron: boerderij.nl

Verzuimboete voor bereidwillige ondernemer niet gepast

Gepubliceerd op
10 april 2024
Agro

Regelgeving scheuren grasland

Gepubliceerd op
10 april 2024
Actueel
Agro

Vestigingssteun jonge landbouwers op 3 juni opengesteld

Gepubliceerd op
10 april 2024
Agro