Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 10 december 2020

Maak nog in 2020 gebruik van de verruiming van de vrije ruimte WKR

Maak nog in 2020 gebruik van de verruiming van de vrije ruimte WKR

Dit jaar kunt u meer geld belastingvrij besteden binnen de WKR (Werkkostenregeling). Zo helpt de overheid om uw werknemers extra tegemoet te komen in deze coronatijd. U kunt deze maand wat extra’s doen met bijvoorbeeld een kerstpakket of (online) kerstborrel, of misschien denkt u aan een dinerbon voor uw medewerkers. Lees snel tot welk bedrag u belastingvrij mag geven.

De werkkostenregeling biedt mogelijkheden om dit onbelast te doen. Een gedeelte van uw fiscale loon mag u namelijk besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor uw werknemers. Dit gedeelte heet de vrije ruimte. Oorspronkelijk was de vrije ruimte dit jaar 1,7 procent van uw fiscale loon tot en met  400.000 euro. Dat is maximaal 6800 euro per jaar. Door de corona-uitbraak is dit verruimd. Over het meerdere van uw fiscale loon is de vrije ruimte 1,2 procent.

Verruiming WKR door corona

De vrije ruimte is nu verruimd naar 3 procent per jaar. Bij een loonsom van 400.000 euro betekent dit een maximale onbelaste vergoeding van 12.000 euro per jaar. Zo kunt u als werkgever uw werknemers tegemoetkomen in deze crisistijd. Omdat ze bijvoorbeeld extra kosten maken vanwege thuiswerken, maar er is meer mogelijk. Denk aan een bonus omgezet in een onbelaste uitkering, een fiets van de zaak of een cadeaubon. Of natuurlijk dat kerstpakket, dat u op veel manieren kunt (laten) invullen. Zo helpt u tegelijk andere sectoren, die getroffen zijn door de crisis.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Toepassen WKR

Wij wijzen u graag op enkele zaken om rekening mee te houden, als u gebruik gaat maken van de WKR.

  1. Houd rekening met de gebruikelijkheidstoets. Met deze toets gaat de Belastingdienst na of de vergoeding realistisch is.
  2. Betaal de vergoedingen in 2020. Het is niet mogelijk om de om de WKR achteraf toe te passen.
  3. Wijs de vergoeding aan als eindheffingsbestandsdeel voor de WKR. Dit doet u door dit vast te leggen in de administratie.

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Fiscaal

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Fiscaal

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Fiscaal