Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 3 oktober 2023

Motie aangenomen om box-2-tarief te verhogen tot 33%

Tijdens de Algemene beschouwingen van 21 september jl. heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om het toptarief in box 2 van 31% te verhogen naar 33%. Gevolg van deze wijziging is dat het verschil met het tarief van 2022 (26,9%) gaat oplopen tot maar liefst 6,1%. Bedacht moet wel worden dat deze motie nog niet is omgezet in wetgeving. Onder de huidige politieke omstandigheden is de kans groot dat tijdens de parlementaire behandeling nog een wijziging wordt aangebracht. Mocht de motie worden uitgevoerd, dan is de verwachting dat veel aanmerkelijkbelanghouders zullen besluiten om dit jaar een fors dividend uit te keren.

Voor situaties waarin men aanloopt tegen excessief lenen kan ‘stilzitten’ en heffing in box 2 accepteren serieus het overwegen waard zijn. Er kan dan worden afgerekend tegen het huidige relatief lage tarief in box 2 en de schuld blijft de belastingheffing in box 3 drukken.

Belangrijk om te weten is dat we met ingang van volgend jaar in box 2 een opstaptarief kennen van 24,5% tot € 67.000. Vooralsnog is er geen voorstel gedaan om dit tarief ook te verhogen.

De introductie van de twee tariefschijven in 2024 is bedoeld om ondernemers te stimuleren hun winsten vaker in delen uit te keren, met gebruikmaking van het lagere tarief. Dit helpt belastinguitstel te verminderen en kan aantrekkelijk zijn voor investeerders en DGA’s die hun rendement willen optimaliseren.

Wat betekent dit voor u als investeerder of directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Het kan u aanzienlijke besparingen opleveren als u van plan bent om een aanzienlijk dividend uit te keren. Als u bijvoorbeeld overweegt om een grote som geld uit uw onderneming te halen, kan het slim zijn om dit nog in 2023 te doen. Door gebruik te maken van het huidige uniforme tarief van 26,9%, kunt u mogelijk aanzienlijk minder belasting betalen dan wanneer u dit uitstelt naar 2024.

Planning

Door deze veranderingen kan het verstandig zijn om uw fiscale planning voor de komende jaren te heroverwegen. Door uw geplande dividenduitkeringen naar voren te halen of juist uit te stellen kunt u flink besparen op de dividendbelasting.

Contact

Klaar om uw financiële strategie te optimaliseren en belasting te besparen? Onze ervaren belastingadviseurs staan klaar om u te helpen! Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies op maat.

Beperkt overgangsrecht volstaat voor inkorting 30%-regeling

Gepubliceerd op
14 april 2024
Fiscaal

Verzuimboete voor bereidwillige ondernemer niet gepast

Gepubliceerd op
10 april 2024
Fiscaal

Regelgeving scheuren grasland

Gepubliceerd op
10 april 2024
Actueel
Fiscaal