Actueel
Agro
Gepubliceerd op 14 december 2018

Subsidiekortingen na opleggen mestboete terecht

De NVWA stelde naar aanleiding van een administratieve controle in december 2013 vast dat een landbouwer niet had voldaan alle derogatievoorwaarden. Hij had namelijk twee percelen niet tijdig bemonsterd. De NVWA stelde de landbouwer hiervan pas in 2015 in kennis. De niet-naleving leidde tot het vervallen van derogatie, waardoor de gebruiksnorm voor dierlijke mest werd overschreden. RVO.nl legde vervolgens een mestboete op van ruim € 5.000 (na matiging met 75%)). De rechtbank verklaarde het hiertegen door de landbouwer ingestelde beroep ongegrond.

RVO.nl legde daarnaast een randvoorwaardenkorting van 3% op de bedrijfstoeslag en de subsidie agrarisch natuurbeheer over het jaar 2013. Tegen deze besluiten stelde de landbouwer beroep in bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven respectievelijk de rechtbank.

De rechtbank schorste het onderzoek op de eerste zitting om RVO.nl in de gelegenheid te stellen een standpunt in te nemen over de vraag over het subsidiejaar waarop de opgelegde korting betrekking had. Daarop wijzigde RVO.nl de besluiten en legde de kortingen op over het subsidiejaar 2015.

Beide beroepen werden ongegrond verklaard. Vanwege de overschrijding van de gebruiksnorm dierlijke mest in 2013 was RVO.nl gehouden kortingen op te leggen op de uitbetaalde subsidies. Deze kortingen moesten worden  opgelegd over het subsidiejaar 2015 (jaar van constatering overtreding). Volgens de rechtbank mocht RVO.nl de fout (korting aanvankelijk opgelegd in verkeerde jaar) herstellen. Wel diende RVO.nl de betaalde griffierechten en de proceskosten aan de landbouwer te vergoeden, omdat zij na het instellen van de beroepen de besluiten wijzigde.

Van dubbele bestraffing is volgens het College geen sprake, omdat een randvoorwaardenkor­ting volgens vaste rechtspraak in tegenstelling tot een mestboete geen punitieve sanctie is.

Dat de mestboete op grond van belangenafweging was gematigd, betekende niet dat de randvoorwaardenkorting (standaard 3%) ook moest worden verlaagd, omdat hiervoor een andere wetgeving bestaat. Het College zag geen aanleiding af te wijken van de standaard.

 

Raad van State: nieuwe box 3-stelsel te complex

Gepubliceerd op
4 december 2024
Agro

Btw-verhoging in de veehouderij: wat verandert er vanaf 2025?

Gepubliceerd op
4 december 2024
Actueel
Agro

Van kalverhouderij naar akkerbouw: een praktische oplossing die telt

Gepubliceerd op
4 december 2024
Actueel
Agro