Actueel
Agro
Gepubliceerd op 21 maart 2022

Tarweprijs schiet door alle grenzen heen

Er staat geen maat op de prijsontwikkeling die tarwe nu doormaakt. Hoger, hoger en alsmaar hoger gaat de prijs. En dat in extreem grote stappen. Gisteren werden de prijzen van vandaag niet voor mogelijk gehouden.

Tarwe heeft de afgelopen week nooit vertoonde prijsstijgingen laten zien. Het maartcontract steeg met maar liefst 60% naar 1.348 dollarcent per bushel. Bovendien zakte de koers van de euro van $ 1,12 naar € 1,09. Het gevolg is dat de prijs omgerekend in euro nog sterker steeg (+65%), naar € 455 per ton.

Prijs schiet dagelijks door

Normaal gesproken beweegt de prijs van dit product op (veel) minder dan de helft van dit niveau. Nog niet zo lang geleden werden boeren al enthousiast toen de prijs door de grens van € 200 per ton ging. Dat wakkerde de lust om te verkopen aardig aan. Nu de prijs dagelijks doorschiet, wordt men eerder wat terughoudend. Want morgen komt er nog meer bij.

Handel gericht op mei

De termijnmarkt in Parijs sloot vrijdag op € 393,75 per ton. Dat betekende een prijsstijging van 36% in een week tijd. Maandag werd de prijs aanvankelijk al snel richting € 450 opgejaagd. Maar de omzetten in het maartcontract bleven zeer klein. De handel heeft zich inmiddels veel meer gericht op levering in mei. Ook daar zijn de prijzen fors gestegen. Net als eind vorige week werd op maandag 7 maart de grens van € 400 per ton voor meilevering getest, maar daar bleef de prijs in de middag net onder.

In Chicago richtte men zich op 7 maart in het begin van de handel vooral op de juli-contracten en daarnaast ook op de mei- en septembercontracten. Oude oogst liet direct verdere prijsstijgingen noteren van 5 tot 7% ten opzichte van vrijdag. Nieuwe oogst noteerde een plus van ruim 3%.

Bron: Boerderij.nl

Achteraf opgestelde kilometeradministratie voldoet niet

Gepubliceerd op
23 juni 2024
Agro

telt® Tafelvoetbaltoernooi

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Nieuws
Agro

Forse stijging pachtnormen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro