Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 31 oktober 2019

Wat verandert er voor u als ondernemer na Brexit?

Ook als uw onderneming geen handel drijft met het Verenigd Koninkrijk, kan Brexit grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Het Brexitloket van de Rijksoverheid geeft veel informatie over deze gevolgen. In dit artikel zetten we enkele van deze zaken, die van belang zijn voor ondernemers, op een rij.

Het Verenigd Koninkrijk treedt uit de Europese Unie. De regelingen bij handel tussen EU-landen onderling gelden daarom straks niet meer voor de handel met het VK. Het VK is één van de grootste handelspartners van Nederland. Brexit heeft dus grote gevolgen voor het zakendoen in ons land.

Nieuwe relatie met het Verenigd Koninkrijk
Hoe de nieuwe relatie met het VK eruit gaat zien, is nog onbekend. Het VK heeft onder meer aangegeven de EU-interne markt te willen verlaten. Hierdoor is het zeker dát er zaken veranderen, wat de afspraken tussen de EU en het VK ook worden. Het kan zelfs zijn dat er geen handelsafspraken komen. Dan wordt het VK een 'derde land', vergelijkbaar met landen als China en Australië. Als u zich op dat scenario voorbereidt, loopt u minder risico op verrassingen.

De nieuwe Brexit-datum wordt 31 januari 2020, middernacht Nederlandse tijd. De EU heeft deze datum, die aanvankelijk 31 oktober 2019 was, drie maanden opgeschoven na een vraag om uitstel van de Britse regering.

Bereid u voor op Brexit
Zakendoen met het VK is op dit moment nog bijna hetzelfde als zakendoen met een dorp of stad verderop. Ná Brexit gaat u instanties tegenkomen zoals de Douane, de KVK of de NVWA. Ondanks dat er nog geen duidelijkheid is over alle exacte gevolgen en het tijdspad voor veranderingen, zijn er toch al veel voorbeelden van zaken waaraan u kunt denken:

  • U kunt te maken krijgen met dubbele procedures, in zowel het VK als de EU. Dit komt  doordat er geen sprake meer is van één traject dat in beide gebieden geldig is.
  • Denk ook aan het moeten aanvragen van markttoelatingen in zowel de EU als het VK voor exact hetzelfde product. Of het vervallen van EU-toelatingen in het VK.
  • Zowel de EU als het VK zetten zich in om invoerheffingen voor de handel tussen het VK en de EU te voorkomen. Dat geldt alleen voor goederen die in de EU of het VK worden geproduceerd. Voor doorvoer van goederen van buiten het VK en de EU komen naar verwachting – anders dan nu – invoerheffingen.  
  • Ook de binnenlandse handel in Nederland kan effecten ondervinden. Bijvoorbeeld omdat uw klanten exporteren naar het VK en zij te maken krijgen met minder afzet. Dit raakt u indirect. Daarnaast kan uw toeleverancier bijvoorbeeld, zonder dat u het weet, producten afnemen uit het VK. Dit kan uw supply chain treffen, zonder dat u het merkt.
  • Een grote concurrent in het VK hebben, leidt straks mogelijk tot een concurrentievoordeel of -nadeel. Voordeel als de concurrent te maken krijgt met extra handelsbelemmeringen de EU in. Nadeel omdat de koers van de pond is gedaald.
  • Als uw concurrenten exporteren naar het VK en daardoor hun afzetgebied verliezen, kan er druk ontstaan op uw marktaandeel in de binnenlandse markt. Uw concurrent wijkt dan misschien uit naar uw klanten. Kortom, neem deze gevolgen mee in uw analyse over de gevolgen van Brexit voor uw bedrijf. Bedenk mogelijke handelingsstrategieën.
  • Hebt u gegevens die onder de privacywetgeving (AVG) vallen? Dan kunt u worden getroffen als die gegevens op een server staan in het VK. Of als ze daar worden bewerkt dan wel verwerkt.

Hebt u vragen over mogelijke gevolgen voor uw onderneming of wilt u hulp bij de voorbereiding op Brexit? Neem gerust contact met ons op, als sparringpartner staan wij voor u klaar.

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Fiscaal

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Fiscaal

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Fiscaal