Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 21 oktober 2024

Mobiliteit en de toekomst: wat verandert er voor ondernemers en hun auto’s?

Mobiliteit blijft in beweging en er komen wat veranderingen aan die je als ondernemer zeker moet meetellen in je mobiliteitsplanning. telt® zette alle wijzigingen voor je op een rij, zodat je weet wat er volgend jaar verandert en hoe je daar op kunt inspelen. Of het nu gaat om de indexatie van de eindheffing voor bedrijfsauto’s, wijzigingen in elektrisch rijden of aangepaste accijnsverlagingen. Lees verder en ontdek wat deze veranderingen voor jouw bedrijfsvoering betekenen.

Indexatie eindheffing bestelauto van de zaak
Als je een bestelauto ter beschikking stelt aan je werknemers, houd je waarschijnlijk al rekening met de bijtelling voor privégebruik. Maar als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers wordt gebruikt en moeilijk voor privégebruik te traceren is, kun je de bijtelling afkopen met een eindheffing van € 300 per jaar. Dit bedrag wordt nu voor het eerst sinds de invoering geïndexeerd en stijgt volgend jaar naar € 439. Tel daarbij op dat de heffing vanaf 2026 jaarlijks geïndexeerd wordt en je begrijpt dat de kosten in de toekomst verder zullen oplopen. Dit is dus iets om in je kostenplaatje mee te nemen.

Wijzigingen elektrisch rijden
Subsidies voor de aanschaf van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s verdwijnen aan het eind van dit jaar. Je kunt nog wel tot 2029 profiteren van de tariefkorting op de motorrijtuigenbelasting voor emissievrije personenauto’s. De nieuwe korting bedraagt 25%, wat ook doorwerkt in de provinciale opcenten. Heb je plannen om te investeren in elektrische voertuigen voor je onderneming? Dan is het verstandig om deze ontwikkelingen in de gaten te houden.

Aanpassingen bpm
Vanaf 2025 gaat er een streep door de speciale bpm-tabel voor plug-in hybride personenauto’s. In plaats daarvan valt deze categorie auto’s onder de reguliere bpm-tabel, wat waarschijnlijk zal zorgen voor hogere bpm-kosten. Heb je een plug-in hybride op het oog? Houd er dan rekening mee dat de fiscale voordelen hiervoor gaan afnemen.

Verdere verlenging van de verlaagde accijns op brandstof
Goed nieuws voor wie veel kilometers maakt: de accijnsverlaging op brandstoffen blijft langer van kracht. Benzine, diesel en LPG blijven ook in 2024 profiteren van lagere accijnzen, wat per tankbeurt al snel enkele euro’s scheelt. Voor veel bedrijven kan dit positief uitpakken, zeker als brandstof een groot deel van je kosten is. Bedenk wel dat deze maatregel tijdelijk is; de accijnzen zullen op termijn weer stijgen.

SEPP-subsidies voor elektrische auto’s: laatste kans
Wil je een elektrische auto aanschaffen of leasen? Dit jaar is je laatste kans om nog gebruik te maken van SEPP-subsidies, zowel voor nieuwe als gebruikte elektrische personenauto’s. De subsidiepot is recent aangevuld en er is nog voldoende beschikbaar. Voor een gebruikte elektrische auto kun je € 2.000 subsidie krijgen, en voor een nieuwe € 2.950. Het aanvraagloket is open tot en met 27 december 2024, dus wees er op tijd bij als je van deze regeling gebruik wilt maken.

Een keer plussen en minnen?
Bij telt® houden we de ontwikkelingen nauwkeurig bij en zorgen we dat jij altijd op de hoogte bent van wat er speelt. Wil je de rekensom maken voor jouw bedrijf en weten wat deze wijzigingen betekenen voor jouw mobiliteit? We helpen je graag om fiscaal de meest voordelige keuzes te maken. Reken maar!

Ongespecificeerd factureren: geen aftrek gebruikelijk loon

Gepubliceerd op
21 oktober 2024
Actueel
Fiscaal

Inschrijving kavelruilovereenkomst nodig voor vrijstelling

Gepubliceerd op
17 oktober 2024
Actueel
Actueel
Fiscaal

Belastingdienst start hersteloperatie box 3

Gepubliceerd op
16 oktober 2024
Actueel
Actueel
Fiscaal