Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 7 oktober 2022

Advies van de accountant: Compensatieregeling rente doorlopende kredieten

Jarenlang hebben veel banken te hoge rentes berekend op doorlopende kredieten of roodstand met variabele rente. Diverse banken zijn hierover op de vingers getikt door het Klachteninstituut Financiele Dienstverlening (Kifid). 

Wat is er gebeurd?

Consumenten sloten in het verleden vaak kortlopende kredieten met een variabele rente af. Deze rente zou meebewegen met de marktrente. Maar toen de marktrente daalde, bleef de bank hoge rente berekenen. Op dat moment hadden consumenten mogen verwachten dat zij juist mínder rente moesten gaan betalen.  

Dat had inderdaad het geval had moeten zijn, volgens het Kifid: Klanten hadden minder rente moeten gaan betalen. Het Kifid oordeelde dat deze klanten hiervoor een compensatie moesten krijgen.  

Wat is het gevolg?

Inmiddels hebben diverse banken een compensatieregeling opgezet en diverse gedupeerden hebben een voorstel ontvangen.  

Het advies van telt®

Accepteer deze voorstellen niet direct. Bij telt® hebben we al een aantal keren geconstateerd dat de compensatieregeling verkeerd berekend was. In deze gevallen heeft dat geleid tot een hogere compensatie, van soms wel enkele duizenden euro’s. Zo is bijvoorbeeld niet in alle gevallen rekening gehouden met het effect van rente-op-rente. Het idee hierachter is dat je met de te veel betaalde rente het doorlopende krediet had kunnen aflossen. Vanwege de veel te hoge berekende rentes is dit maar beperkt gedaan.  

Contact met telt®

Hebt u een compensatievoorstel ontvangen? Of verwacht u recht te hebben op compensatie? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.  

telt® Tafelvoetbaltoernooi

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Nieuws
Fiscaal

Forse stijging pachtnormen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Fiscaal

Wederom uitstel startdatum eco-activiteit weiden melkkoeien

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Fiscaal