Actueel
Agro
Gepubliceerd op 12 mei 2023

Biggenmarkt: stabiel prijspeil op comfortabel niveau

Vorig jaar in week 19 zakte de tot dan toe nog stabiele Duitse biggenprijs ineens van € 60 naar € 45 per big. Dat is een waardevermindering van maar liefst een kwart.

De Nederlandse biggenprijs raakte de vangrail ogenschijnlijk minder hard, maar was al weken eerder aan het schuiven. In 6 weken tijd was de notering van Vion gezakt van € 60,50 naar € 41,50 per big. Een daling van € 19, waar voor een eerlijke vergelijking met de Duitse noteringen de btw-component nog uitgehaald moet worden. Zonder btw is de daling met € 17,29 nog altijd meer dan de € 15 die de buiteling van de Duitse prijs toen liet zien.

Lees verder onder de grafiek

Eind boven prijspeil vorig jaar

Daarmee vergeleken is de huidige stabiele prijsontwikkeling heel erg comfortabel. Niet alleen omdat die geen verval toont, wat wel gebruikelijk is in deze tijd van het jaar, maar vooral ook omdat die een heel eind boven het prijspeil van vorig jaar staat. De waarde van een vrachtwagen vol biggen is bij de huidige noteringen meer dan twee keer zo hoog als een jaar geleden.

Lees verder onder de grafiek

Prijsmatig wel saai

Prijsmatig is het wel wat saai. De Duitse Vereinigungspreis staat al 4 weken onveranderd op € 84,50 per big en zo lang staat de notering van Vion al op € 90 per big (€ 82,57 ex btw). Het is daarbij de varkensprijs die de biggennotering begrenst, want de handel verloopt nog altijd vlot. Inmiddels zijn het goede, grote tomen die aangeboden worden. Daardoor neemt het aanbod toe, maar dat wordt aan de andere kant ook makkelijk opgenomen door de markt. In het binnenland worden leegstaande stallen vlot gevuld, maar ook Duitse varkenshouders die twijfelden, stallen nu toch op. Er is vertrouwen dat de varkensmarkt niet in verval komt komende zomer en daarbij wordt het voer goedkoper. Dat neemt remmingen weg waardoor ook Spaanse, Belgische en Poolse kopers ook bij het huidige prijsniveau nog altijd vlot doorpakken. Dat houdt de biggenmarkt opgeruimd en de prijs op peil.

Prognose prijzen biggen: prijshoudend.

LKV ook na bedrijfsovergang toe te passen

Gepubliceerd op
28 mei 2024
Agro

Werkgever kon gezonde lunchmaaltijden onbelast verstrekken

Gepubliceerd op
27 mei 2024
Agro

Verliezen na aandeelhouderswijziging niet meer aftrekbaar

Gepubliceerd op
26 mei 2024
Agro