Actueel
Agro
Gepubliceerd op 19 juni 2023

Biggennoteringen persen er nog een plus uit

De biggenprijs stijgt nog wat door. Een aantal Nederlandse noteringen is met € 1 per big verhoogd. Zo volgt Van den Eijnden daarmee de mutatie van de BestPigletPrice. De varkenshandel in Deurne komt daarmee op € 91,50 per big.

Niet elke notering stijgt overigens. Vion hield na een prijshoudende varkensnotering ook de biggenprijs onveranderd. Die blijft deze week staan op € 83,50 per big exclusief btw.

De prijsrun die de biggennoteringen doormaken, is historisch te noemen. Juni is doorgaans geen maand waarin de biggenmarkt hard loopt. Er komt wel eens wat bij de prijs op, maar dan is de prijs wel op een ander niveau dan dit jaar.

Lees verder onder de grafiek

Vraag naar biggen is prima

De vraag naar biggen is goed en de handel loopt goed. Nederlandse vleesvarkenshouders werken nog altijd vlot door. Doordat de voerprijs wat gezakt is, durven ze het nog altijd aan om een dure big in de stal te leggen.

En zij zijn niet de enige. Handelaren merken dat de interesse uit Spanje ook weer toeneemt. Nadat het een aantal weken wat rustiger werd en inkopers de prijs probeerden te drukken met lagere biedingen, zijn Spaanse coöperaties nu bereid toch weer wat meer te betalen. Dat komt onder andere door de prijsstijging in Duitsland, maar vooral door het krappe aanbod in Europa. Niet in de laatste plaats in Spanje zelf, waar de PRRS-uitbraak de vermeerdering hard treft en het binnenlandse biggenaanbod flink reduceert.

Maar ook in België worden meer stallen volgereden met Nederlandse biggen. En dat geldt ook voor Duitsland. De Duitse Vereinigungs Ferkelpeis stijgt deze week opnieuw met € 3, waardoor een varkenshouder ook meer voor een importbig wil betalen.

Lees verder onder de grafiek

Verwachting prijzen biggen

Vleesvarkenshouders zien wel hun marge kleiner worden. Vooral degenen die leveren aan slachterijen die hun varkensprijs niet of minder sterk verhogen. Daarbij neemt ook het risico toe. Biggen die nu worden opgelegd, zijn rond week 40 slachtrijp. En dat is de tijd dat de druk op de varkensprijs doorgaans wat toe begint te nemen. De verwachting is daarmee dat de biggenprijs de grootste stappen omhoog wel heeft gemaakt.

Prognose: stabiele prijs.

Bron: Boerderij.nl

telt® Tafelvoetbaltoernooi

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Nieuws
Agro

Forse stijging pachtnormen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro

Wederom uitstel startdatum eco-activiteit weiden melkkoeien

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Agro