Agro
Gepubliceerd op 3 april 2024

Biggenprijs bereikt hoogtepunt

Na een opgaande lijn van zeven weken heeft de biggenmarkt de top bereikt.  De Spaanse kopers die ervoor zorgden dat de markt vleugels kreeg, tonen bij de overgang naar de aprilmaand net wat minder kooplust.

Waar in de piek de afgelopen weken €117,00 tot €120,00 voor een big geboden werd, liggen de biedingen nu €5,00 tot €7,00 lager. Dat is nog altijd een excellente prijs en ook hoger dan het noteringsniveau inclusief de toeslagen, maar de gekte is er daardoor wat vanaf.

En nu biggen niet meer voor alle geld gekocht worden op de vrije markt, heeft dat ook zijn effect op de noteringen. Die stoppen de opgaande lijn en vlakken deze week af. Dat betekent dat de biggenprijs van Vion blijft staan op €87,00 per big. Zowel de Basis- als de BasisPlus-prijs van Van Rooi maakt een pas op de plaats op €88,00 en varkenshandel Van den Eijnden noteert net als vorige week €96,00 per big. Schuttert verhoogde vorige week niet, maar plust deze week €0,50 op naar €91,50 per big.

Lees verder onder de grafiek prijzen biggen

Meer koppels op de markt

Het aanbod van biggen is nog altijd zeer overzichtelijk. Biggen die aangeboden worden, zijn snel geplaatst. Maar handelaren merken wel dat het iets makkelijker wordt om gaten te vullen. Er komen meer koppels op de markt. Die komen vooral van gesloten bedrijven. Die zien het aantal dieren in de kraamafdelingen toenemen, wat maakt dat ze nu koppels aanbieden nu de prijs piekt. Een strategisch goede zet. De plekken in de eigen stallen lopen over een aantal weken wel weer vol.

Hoe de koers de komende weken wordt, zal moeten blijken. Het meest geschetste scenario is dat de markt nu een tijdje op dit niveau doorloopt. De vraag naar biggen blijft goed, waardoor de handel vlot blijft lopen. De verwachting is dat het aanbod geleidelijk gaat stijgen, maar vooralsnog is er ook nog plek om dat op te vangen. Het is vooral het stilvallen van de varkensprijs dat nu een rem op de biggennoteringen zet.

Prognose: stabiele prijs.

Bron: Boerderij.nl

Fiscus gaat lichtvaardig om met waarheid: € 80.000 PKV

Gepubliceerd op
22 april 2024
Agro

Geen belastingrente over periode na spontaan betalen aanslag

Gepubliceerd op
21 april 2024
Agro

Openstelling subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s vanaf 23 april 2024

Gepubliceerd op
21 april 2024
Agro