Gepubliceerd op 4 maart 2024

Biggenprijs houdt nog stuwkracht

De biggenprijs stijgt deze week met € 2. Na twee weken waarin de noteringen met € 3 per week toenamen, is de opwaartse kracht deze week dus wat minder. Volgens sommige handelaren is dat niet het beeld van de handel. Die verloopt nog altijd zeer vlot. Er is volgens sommigen erg veel vraag en maar een beperkt aanbod.

Biggen zijn in eigen land goed te verkopen. Vleesvarkenshouders zijn zuinig op vaste koppelingen, want iedereen wil goede biggen. En in tijden van krapte is daar vooral de loop op.

Lees verder onder de grafiek prijzen biggen

Zeug extra ronde laten maken

En hoewel het saldo tussen vermeerderaars en vleesvarkenshouders momenteel niet gelijkelijk verdeeld is, zijn de plussen deze week niet de laatste. Nu de varkensprijs in Duitsland verder is opgelopen, is de verwachting dat die in ons land volgende week een tandje bij zet. En dan blijft er ruimte naar boven voor de biggenprijs.

De grote vraag naar biggen is traditioneel voor deze tijd van het jaar. De vraag zal ook in maart niet minder zijn dan in februari. Daardoor verwachten handelaren dat de biggennoteringen nog wat verder zullen oplopen. Niet meer met sprongen van € 3 per week, maar de stuwkracht is nog niet voorbij.

Evenwel blijft het aanbod niet zo krap als het nu is. Verschillende handelaren geven onafhankelijk van elkaar aan dat de koppels biggen die zich over een poosje aandienen groter zijn dan de koppels die nu geleverd worden. Daar zijn een aantal redenen voor. Zo kan het uit om een zeug een ronde extra te laten maken als deze vitaal is: door de goede opbrengstprijzen zetten vermeerderaars hun beschikbare ruimte en dieren maximaal in. Daarnaast is er ook een seizoensinvloed waardoor het aanbod traditioneel in de loop van maart of april weer stijgt.

Prognose: prijsstijging.

Bron: Boederij.nl

Aanpassing Gecombineerde opgave vanwege niet-productief bouwland

Gepubliceerd op
24 april 2024

Fiscus gaat lichtvaardig om met waarheid: € 80.000 PKV

Gepubliceerd op
22 april 2024

Geen belastingrente over periode na spontaan betalen aanslag

Gepubliceerd op
21 april 2024