Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 7 september 2022

Bij laadpaal staan na opladen accu is parkeren

Laat de bestuurder van een hybride of elektrische auto deze auto staan bij een laadpaal nadat de accu is opgeladen? Ook dan is hij parkeerbelasting verschuldigd.

De bestuurder van een hybride auto parkeert zijn auto op een parkeerplaats met een oplaadpunt. Hij laat na parkeerbelasting te betalen, omdat volgens hem geen sprake is van een fiscale parkeerplaats. Hof Den Haag verwerpt dit standpunt. De auto heeft gestaan op een plaats waar het mogelijk is elektrische auto’s op te laden. Uit een verklaring van de bestuurder blijkt hij dat ook te hebben gedaan. Dat tijdens de controle van de parkeerambtenaar de auto niet meer aan het opladen was, doet daar niets aan af. De auto heeft gestaan op een fiscale parkeerplaats, zodat de bestuurder parkeerbelasting is verschuldigd. De naheffingsaanslag parkeerbelasting is dus volgens het hof terecht opgelegd.

Wanneer de bestuurder in cassatie gaat, bevestigt de Hoge Raad het standpunt van het hof. Het komt voor dat een ambtenaar aan een laadpaal een elektrische auto aantreft, waarvan de accu niet meer wordt opgeladen. Deze omstandigheid sluit niet uit dat de auto op die plaats heeft gestaan om daar op te laden. De heffingsambtenaar hoeft in zo’n situatie geen nader onderzoek te doen naar het doel waarmee de auto is geparkeerd.

Bron: Hoge Raad 02-09-2022

Rechtbank: voormalige bedrijfswoning terecht omgezet naar plattelandswoning

Gepubliceerd op
16 mei 2024
Fiscaal

Geen winstuitdeling door gebrek aan bevoordelingsoogmerk

Gepubliceerd op
15 mei 2024
Fiscaal

Rechtbank verbiedt gebruik gewasbeschermingsmiddelen door lelieteler

Gepubliceerd op
15 mei 2024
Fiscaal