Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 18 augustus 2023

Btw over vergoeding voor wegwerpplastic

Maakt u in uw onderneming gebruik van (deels) plastic wegwerpbekers en/of -bakjes? Dan moet u daarvoor sinds 1 juli 2023 een vergoeding vragen van uw klanten. U bepaalt die vergoeding in beginsel zelf, maar de overheid heeft wel een richtlijn gegeven. Die komt neer op € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes) en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groenten, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus. Deze vergoedingen vermeldt u afzonderlijk op de kassabon.

U moet over deze vergoedingen ook btw berekenen. U hanteert hiervoor het btw-tarief van het product dat in het wegwerpplastic zit. Over de vergoeding van een plastic beker met koffie of frisdrank brengt u dus 9% btw in rekening, maar over de vergoeding voor een wegwerpbeker met bier of wijn, rekent u weer 21% btw. De vergoeding voor een plastic bakje friet of frikandel is weer belast met 9% btw.

Tip

Richt uw administratie zo in dat u in kaart heeft welke vergoeding voor welke wegwerpverpakking geldt en vermeld het bijbehorende btw-tarief dat daarop van toepassing is.

Rechtbank: voormalige bedrijfswoning terecht omgezet naar plattelandswoning

Gepubliceerd op
16 mei 2024
Fiscaal

Geen winstuitdeling door gebrek aan bevoordelingsoogmerk

Gepubliceerd op
15 mei 2024
Fiscaal

Rechtbank verbiedt gebruik gewasbeschermingsmiddelen door lelieteler

Gepubliceerd op
15 mei 2024
Fiscaal