Nieuws
Gepubliceerd op 1 december 2021

De boer die zorgeloos met pensioen gaat

Nieuwe blog van Arjan van Donkelaar in de serie Klantverhalen

Als accountantskantoor met veel agrarische bedrijven in het klantenbestand, maken wij regelmatig mee dat een boer met de pensioengerechtigde leeftijd wil stoppen met werken. Zo was er onlangs een pluimveehouder, al vele jaren klant bij de agro-afdeling van ons accountantskantoor, die besloot dat het genoeg was geweest. Er was alleen geen bedrijfsopvolger (de enige zoon had zijn passie in een andere sector gevonden).  De boer en de boerin wilden wél graag op de boerderij blijven wonen. U raadt het al: telt® werd ingeschakeld om de financieel meest gunstige oplossing te vinden. En dat deden we.

In een situatie als die van deze pluimveehouder ontstaat er een uitdaging, doordat de boer in het woonhuis wil blijven wonen. Bij bedrijfsbeëindiging staat namelijk direct de Belastingdienst op de stoep voor de afrekening. Het verschil tussen de boekwaarde en de waarde in het economisch verkeer is namelijk fiscaal belast. Bij een meerwaarde van 3,5 ton, dient er al snel zo’n 1,5 ton aan belasting te worden betaald. Maar een boer die zijn woning niet verkoopt, kan hierdoor in een lastig parket belanden. Om dit te voorkomen, kan de boer twee dingen doen. Eén mogelijkheid is om eindeloos te blijven boeren. Denk aan die boeren die op zeer hoge leeftijd nog altijd een paar koeien hebben, voor de hobby én om de Belastingdienst te mijden.

Rendabele bedrijfsbeëindiging dankzij accountant

Maar ik adviseer de andere optie. Die werkt als volgt. Vóór de bedrijfsbeëindiging brengt de boer zijn bedrijf onder in een bv. Bij de bedrijfsbeëindiging blijft de Belastingdienst dan weg. De boer behoudt zijn woonhuis én zijn schuren. Uit de schuren kan de boer vervolgens een andere opbrengst halen, zoals bij verhuur aan een aantal lokale eenmanszaken. De boer vindt dit meteen een goed idee: naast de opbrengst spreekt ook het idee van wat leven in de brouwerij hem aan.

Behalve schuren bezit de pluimveehouder ook pluimveerechten. Deze rechten verkopen is een mogelijkheid, maar gezien de sterk schommelende prijzen van de rechten, was het in dit geval rendabeler om ze te verleasen. Om een indruk te geven van de bedragen waar we het over hebben: het ging bij deze boer om 10.000 pluimveerechten, die bij de verkoop ervan op dat moment € 9,95 per stuk zouden opleveren. Dat is niet veel, kan ik u vertellen: dezelfde rechten waren bijvoorbeeld begin 2021 nog € 17 waard. Verleasen levert momenteel jaarlijks € 0,41 per stuk op, een rendement van 4,1 %. De moeite waard, want een spaarrekening levert dat bedrag niet op. U kunt zich voorstellen dat het boerenechtpaar blij was met dit bericht. Al met al genereert de boer nog voldoende inkomsten uit zijn bedrijf om het oprichten van een bv rendabel te maken én een mooie aanvulling op zijn pensioen te vormen. De boer en de boerin kunnen nu zorgeloos genieten van hun oude dag.  

Kortom: bijna met pensioen? Bel de accountant van telt®

Steeds vaker komt het voor dat agrariërs, die hun activiteiten staken, geen opvolging voor het bedrijf hebben: eventuele kinderen kiezen een andere richting om hun carrière vorm te geven. Als de boer dan na pensionering in de woning op het boerenerf wil blijven wonen, kan het telt® AgroTeam veel betekenen. Met onze ervaring als accountant in de agrarische wereld én onze nauwe samenwerking met een fiscalist brengen wij de situatie in kaart, creëren we waar mogelijk flexibiliteit (denk aan het verleasen van bijvoorbeeld pluimvee- of varkensrechten) en zorgen we voor de fiscaal meest interessante oplossing. Ook als er wél een opvolger is of u na pensionering niet op de boerderij blijft wonen, staan wij u uiteraard bij met optimale advisering.


Beloning meewerkende kinderen

Gepubliceerd op
13 juni 2024
Actueel

Actueel houden perceelregistratie verplicht

Gepubliceerd op
13 juni 2024

Vordering volgens huwelijkse voorwaarden geen legaat

Gepubliceerd op
12 juni 2024