Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 31 juli 2023

Digitaliseren met een subsidie, lening of regeling

Je wilt investeren in digitalisering van je bedrijf, maar hebt hier zelf onvoldoende geld/middelen voor. Maak dan gebruik van een subsidie, regeling of lening. Sommige regelingen zijn specifiek bedoeld voor digitalisering en andere regelingen zijn wat breder inzetbaar. Welke subsidie of lening bij jou past, hangt af van je situatie.

Subsidie voor vakkennis 

Heb je een idee voor een nieuw product, productieproces of dienst, maar zelf niet de vakkennis om dit idee uit te voeren? Vraag dan een kennisvoucher aan via de subsidieregeling van de MIT (MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren). Dit is een kleine subsidie, waarmee je een opdracht kunt uitzetten bij een kennisinstelling. 

Kenmerken kennisvoucher

 • De aanvraag is eenvoudig. Je hebt geen extra documenten nodig. 
 • Met de kennisvoucher mag je maximaal 70% van de rekening van de kennisinstelling betalen. 
 • Je dient uiterlijk binnen vier maanden na ontvangst van de voucher een ondertekende opdracht of offerte van de kennisinstelling in. 

Lees meer over de MIT subsidieregeling

Leningen voor je ondernemingsplan 

Banken geven vaak pas leningen als je een proof of concept hebt (een vereenvoudigde beschrijving van je idee waarmee je aantoont dat het in de praktijk te gebruiken is). Als je nog geen proof of concept hebt, biedt de Vroegefasefinanciering (VFF) uitkomst. Ben je een ambitieuze starter of mkb’er in Groningen, Friesland, Drenthe of Flevoland en besta je minder dan vijf jaar? Heb je een idee voor een product of dienst maar heb je budget nodig om je idee uit te werken? Vraag dan de VFF aan. Onderneem je in een van de andere provincies? Dan kun je deze lening aanvragen bij jouw Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Kenmerken Vroegefasefinanciering (VFF)

 • De rente is hoog: 7,56% per 1 januari 2023. 
 • Een VFF-aanvraag vraagt veel voorbereiding. Je moet onder andere een beknopt ondernemingsplan (voor bestaande mkb-ondernemingen een vernieuwingsplan) en een intentieverklaring van een toekomstige investeerder aanleveren. 
 • Vraag de VFF aan voor 29 december 2023.

Welke eisen er precies gelden , lees je op de website van RVO

Belastingvermindering met WSBO-regeling

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert technische innovatie in het bedrijfsleven. Deze fiscale regeling vermindert de loonkosten voor de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of software. Je betaalt dan minder inkomstenbelasting en/of loonbelasting. Je moet deze belastingvermindering wel aanvragen. 

Kenmerken WSBO-regeling

 • Je kunt tot 21.308 euro belastingkorting krijgen. 
 • Als achteraf blijkt dat je niet aan de voorwaarden voldoet, loop je het risico dat je de belastingkorting terug moet betalen (en soms zelfs een extra boete krijgt). RVO kan dit komen controleren. 
 • Je bent één tot vier uur bezig om de aanvraag in te vullen.

Lees meer over de WSBO

Subsidieregeling voor samenwerkingsprojecten 

Ben je mkb’er en onderzoek of ontwikkel je samen met een andere mkb’er de verbeteringsmogelijkheden van jullie product of dienst? Vraag dan subsidie aan via de MIT (MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren). De MIT is een subsidieregeling voor samenwerkingsprojecten. Dat mag ook een samenwerking tussen twee verschillende sectoren zijn. Een voorbeeld is een samenwerking tussen een maritiem ingenieursbureau en een ontwikkelaar voor ingenieursapplicaties die samen een ontwerptool bouwen.  

Kenmerken MIT

 • Jij en je samenwerkingspartner kunnen samen tot 350.000 euro subsidie krijgen. 35% van jullie project wordt gesubsidieerd. Dat betekent dat je 65% zelf moet betalen. 
 • De aanvraag vraagt intensieve voorbereiding.

Er gelden nog meer voorwaarden, bijvoorbeeld voor het aandeel in de kosten en de verdeling van het werk tussen de partners. Deze voorwaarden lees je op de website van RVO. 

Innoveren met een lening

Als je een innovatief product of innovatieve dienst ontwikkelt met een uitstekend marktperspectief en flinke technische risico’s, kun je een innovatiekrediet van maximaal 10 miljoen euro aanvragen. 

Kenmerken innovatiekrediet

 • Je kunt maximaal 10 miljoen euro aanvragen en betaalt dit met rente terug. 
 • Het aanvraagproces is intensief. Je moet allerlei documenten aanleveren, die om veel voorbereidingswerk vragen. Denk bijvoorbeeld aan een bewijs waaruit blijkt dat je product of dienst in de toekomst steeds minder technische en medische risico’s met zich meebrengt. 

Lees meer over het innovatiekrediet en vraag dit aan voor 29 december 2023. 

Bron: kvk.nl

Ongerealiseerde waardestijging vastgoed belast in box 3

Gepubliceerd op
16 juni 2024
Fiscaal

Beloning meewerkende kinderen

Gepubliceerd op
13 juni 2024
Actueel
Fiscaal

Actueel houden perceelregistratie verplicht

Gepubliceerd op
13 juni 2024
Fiscaal