Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 14 mei 2020

Geen btw op mondkapjes

Geen btw op mondkapjes

Er hoeft de komende periode  geen btw op mondkapjes meer te worden betaald. Dit geldt voor medische én niet-medische mondkapjes en voor alle verkopen. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%. De maatregel gaat in op 25 mei en loopt in ieder geval tot 1 september.  Aanleiding van de maatregel is de verplichting voor iedereen om vanaf 1 juni in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. De overheid wil dit zo goedkoep mogelijk maken.

Verkopers van mondkapjes behouden het recht op aftrek van voorbelasting, doordat het nultarief wordt toegepast in plaats van een vrijstelling. Zo kunnen ondernemers de btw die zij bij aanschaf betalen, nog wel in de btw-aangifte verrekenen. Op deze manier komt de overheid niet alleen de consument, maar ook de ondernemer tegemoet. 

Vrijstelling douanerechten

Verder meldt de Rijksoverheid dat persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg sinds half maart onder voorwaarden al met een vrijstelling van douanerechten kunnen worden ingevoerd. Overheidsinstellingen, liefdadigheids- of filantropische instellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen van de vrijstelling gebruikmaken als zij een vergunning daarvoor hebben gekregen van de Douane. Ook als het gaat om een private organisatie of een inkoopconsortium dat namens de genoemde instellingen invoert.

Bron: Rijksoverheid

Mee-beregenen aardappelpercelen verboden

Gepubliceerd op
23 mei 2024
Fiscaal

Kort na vijfjaarstermijn ontvangen verzoek niet-ontvankelijk

Gepubliceerd op
22 mei 2024
Fiscaal

Schadevergoeding wegens concurrentie na verkoop is belast

Gepubliceerd op
21 mei 2024
Fiscaal