Actueel
Agro
Gepubliceerd op 19 juni 2023

Groeiend aanbod drukt prijs eieren verder omlaag

De eiermarkt vertoont vergelijkbare ontwikkelingen als vorige week: dalende prijzen en een licht overschot.

De ontwikkelingen op de eiermarkt zijn vergelijkbaar met vorige week. De prijzen zijn opnieuw gedaald, soms met wel een euro. Hoewel de consumptie nog steeds goed is, heeft het warme weer invloed op de vraag. Er is een licht overschot van eieren vanwege het toenemende aanbod. De afzet loopt nog steeds goed, maar tegen lagere prijzen.

Vrije handel en opslag

De vrije handel heeft het deze week slecht gedaan, waarbij eieren onder de notering werden verkocht. Opslag van eieren is vaak geen optie, wat resulteert in aanzienlijke verliezen.

Prijs eieren

In Barneveld daalden de prijzen van kooi-eieren met 91 cent en van scharreleieren met 95 cent. De Amsterdamse Grossiers Index toonde ook een daling, zij het minder sterk dan andere noteringen: een halve euro voor zowel witte als bruine eieren. In Duitsland daalden de noteringen van alle gewichten, met respectievelijk 77 cent voor witte scharreleieren en 58 cent voor bruine scharreleieren. Bij kooi-eieren was er een daling van 64 cent voor witte eieren en 54 cent voor bruine eieren. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren daalde voor de derde week op rij met een halve euro.

Lees verder onder de grafiek

NOP-richtprijzen

De NOP-richtprijs voor scharreleieren daalde gemiddeld voor alle gewichten, met respectievelijk 65 cent naar € 12,22 voor witte eieren en 67 cent naar € 12,18 voor bruine eieren. De NOP-richtprijs voor scharreleieren met een gewicht van 62/63 gram daalde met 75 cent naar € 13,33 voor witte eieren en met 77 cent naar € 13,51 voor bruine eieren.

Industrie en buitenlandse eieren

Er was ook weinig vraag vanuit de industrie. Pakstations kochten niets, dus de handel kon alleen eieren verkopen aan verwerkers. Deze verwerkers wachten op lagere prijzen in de komende weken of kopen nu onder de noteringen. Op de vrije markt werd € 1,50 per kilo betaald voor kooi-eieren, € 1,60 voor gewone scharreleieren en € 1,80 voor scharreleieren met het KAT-keurmerk. Er is nog steeds een redelijk aanbod van buitenlandse eieren, vooral uit Polen en Spanje.

Industrienoteringen

Vanwege de beperkte handel daalden de noteringen verder. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor scharreleieren daalde met 8 cent naar € 1,75 en voor kooi-eieren met 10 cent naar € 1,55. De Rungis-industrienotering voor kooi-eieren zakte met 10 cent naar € 1,72. De NOP-richtprijs voor industrie-eieren daalde met respectievelijk 9,6 cent naar € 1,704 voor scharreleieren en 9 cent naar € 1,603 voor kooi-eieren.

Verschillen tussen industrie- en tafeleinoteringen

Het verschil tussen de industrie- en tafeleinoteringen neemt toe. De industrienotering voor kooi-eieren is nu nog 15% hoger dan vorig jaar, terwijl die voor scharreleieren nog 20% hoger is, maar de verschillen worden kleiner.

Lees verder onder de grafiek

Prijzen dalen door toenemend aanbod en hittegolf

De markt zal de komende weken naar verwachting stroef blijven. Het wereldwijde aantal kippen en daarmee het aanbod van eieren neemt toe. De hittegolf in Europa remt de prijzen. Bestellingen vanuit de retail zijn momenteel stabiel, maar kunnen veranderen tijdens de vakantieperiode. De start van de zomervakantie in Noordrijn-Westfalen, Duitsland, zal leiden tot lagere bestelvolumes en verdere prijsdalingen. De langverwachte opheffing van de ophokplicht blijft voorlopig uit, ondanks aandringen van LTO/NOP.

In de Kamerbrief die eind deze week wordt verwacht, staat volgens een woordvoerder van LNV dat de ophokplicht vooralsnog blijft.

Prognose eierprijzen: verdere prijsdaling.

Bron: Boerderij.nl

Ongerealiseerde waardestijging vastgoed belast in box 3

Gepubliceerd op
16 juni 2024
Agro

Beloning meewerkende kinderen

Gepubliceerd op
13 juni 2024
Actueel
Agro

Actueel houden perceelregistratie verplicht

Gepubliceerd op
13 juni 2024
Agro