Nieuws
Gepubliceerd op 16 mei 2023

‘Klantcontact met persoonlijk betrokken ondernemers is het mooist’

Leestijd: 3 minuten

Bedrijfsovername lastig? Fiscalist Eric-Jan Sobels geeft aan dat dat meevalt. “Het belangrijkste is om op tijd aan de bel te trekken, om geen fiscaal voordeel te missen.” Als een van de partners van telt® vertelt Sobels onder meer over zijn ervaringen met bedrijfsovernames, klantcontact, verschillende rollen als fiscalist en toekomstverwachtingen binnen zijn vakgebied. 

In 1992 startte Sobels als fiscalist bij Deloitte in Nijmegen. “Via omzwervingen kwam ik bij Deloitte in Barneveld terecht. In 2007 ben ik zelfstandig ondernemer geworden”, herinnert de Barnevelder zich. “In 2015 ben ik samen met Martin Hazeleger Staerk Accountants  gestart. We hebben dit kantoor uitgebouwd met een team van accountants en adviseurs voor mkb-ondernemers in de regio. En sinds de afgelopen winter bundelen we onze krachten dus met telt®.”

Strategische keuzes voor toekomstbestendig mkb

Een fiscalist voor het mkb heeft te maken met veel diversiteit in rollen en taken. “De manier van benaderen wisselt dagelijks. Een zzp’er heeft andere uitdagingen dan een grondverzetbedrijf met tientallen machines. Bij een zzp’er zijn de urenadministratie en financiële keuzes op het gebied van bijvoorbeeld inkoop- en verkooptarieven overzichtelijker. Grotere mkb-bedrijven hebben vaak zelf medewerkers met kennis van financiële administratie in dienst. Mijn rol als specialist is daar anders. Ik denk als relatiebeheerder strategisch mee met de toekomst van het bedrijf.” Wat overeenkomt? “Het klantcontact met een persoonlijk betrokken ondernemer is prettig. Of dat nu een metselaar met een eenmanszaak is of een onderneming met honderd medewerkers.”

Optimale oplossing bij bedrijfsovername

Bedrijfsopvolging of bedrijfsovername. Voor de ondernemer die ermee te maken heeft, is het vaak een onzekere tijd. “Het allermooiste onderdeel van mijn werk vind ik het praten over bedrijfsopvolging met ondernemers. Voor de ondernemer is een bedrijfsovername spannend: mensen hebben hier doorgaans maar één keer in hun leven mee te maken. Ik doe dit tientallen keer per jaar, weet welke uitdagingen erbij komen kijken en hoe de ondernemer de optimale oplossing krijgt. En daar ga ik voor. Daarbij vind ik het belangrijk dat de klant snel gerustgesteld is en enthousiast over het plan.” En de meter? “Die loopt echt niet direct. Daar maken we transparante afspraken over.”

Nieuw belastingstelsel

De verwachting is dat het volgende kabinet een nieuw belastingstelsel zal introduceren. “Het fiscale stelsel in Nederland staat onder druk. Vooral de uitdagingen die de Belastingdienst heeft rondom belastingheffing in box 3 vraagt om een nieuw belastingstelsel. Het huidige stelsel is al ruim twintig jaar oud en sluit niet meer aan bij deze tijd. De weeffouten in box 3 zijn er door jurisprudentie wel uitgehaald, maar het blijft lapwerk. Je ziet dat bijvoorbeeld rond de uitdaging om daadwerkelijk rendement over je vermogen te belasten.”

Fiscale kennis telt®

Binnen het team van telt® is de fiscalist verantwoordelijk voor de belastingtechnische kennis van al zijn collega’s. “Dit doen we door gericht vaktechnische trainingen te geven. Daarnaast is het team van fiscalisten met twee nieuwe collega’s uitgebreid. Er is bij ondernemers veel vraag naar fiscaal advies. En dat kunnen we met telt® als fiscaal specialist goed bieden.”

Tijd voor ontspanning

Als fanatieke sporter is Sobels in het weekend vaak te vinden op de golfbaan, de tennisbaan of in het bos, als hij aan het hardlopen is. “Toch schiet sporten er nog wel eens bij in, als er een fiscale vraag binnenkomt. Dan moeten de sportschoenen even wachten en krijgt de ondernemer voorrang. Maar sporten maakt je hoofd leeg, het is een goede manier om te ontspannen. Dus ik maak er graag tijd voor.”‘

Deel uw plannen vroegtijdig

Een oproep aan alle relaties? “Vertel waar je mee bezig bent. We kunnen proactief advies geven als ondernemers ons op tijd bij hun plannen betrekken. Denk je als ondernemer aan een overname, nieuw pand of bedrijfsopvolging? Schakel ons in een vroeg stadium in. Dat voorkomt veelal onnodig mislopen van bijvoorbeeld fiscaal voordeel. Of te hoge kosten door het duur kopen van een bedrijf. Dus geef bij ons aan waar je mee bezig bent, welke afwegingen je aan het maken bent. Samen in contact. Dan kan ik je helpen!”

Mee-beregenen aardappelpercelen verboden

Gepubliceerd op
23 mei 2024

Kort na vijfjaarstermijn ontvangen verzoek niet-ontvankelijk

Gepubliceerd op
22 mei 2024

Schadevergoeding wegens concurrentie na verkoop is belast

Gepubliceerd op
21 mei 2024