Actueel
Agro
Gepubliceerd op 11 april 2023

Kleine opleving vraag vloeibaar zuivel

Het is rustig in de handel. Veel kopers trekken zich op het moment terug.

De handel in room was in de week voor Pasen grotendeels afgerond en zorgde aan het begin van de week voor een sterk dalende prijs die onder de € 5 per kilo schoot. In de loop van de week veerde de prijs terug en kon voor € 5,10 product worden verhandeld.

Lees verder onder de grafiek zuivelprijzen

Weinig handel in boter

De boterhandel stelde deze week niet zoveel voor, doordat kopers zich afzijdig houden in afwachting van lagere boterprijzen. Deze schommelt nu rond € 4.450, maar de vraag concentreert zich op prijzen die zeker € 100 lager liggen. Ook de poedermarkt houdt de dalende trend vast, gesterkt door een GDT-veiling waarop de poeders goedkoper werden verkocht. Daarbij heeft Europa te maken met een euro die richting $ 1,10 beweegt en export van poeders verder bemoeilijkt. Hierdoor zijn producenten afhankelijk van een zeer terughoudende Europese markt, terwijl de productie op volle kracht doorstoomt. De prijs van mageremelkpoeder staat rond € 2.300 per ton en zal naar verwachting verder dalen.

Concentraat komt deze week uit op € 1,50. De handel in het product verliep rustig, maar kreeg toch te maken met wat vraag uit Zuid-Europa aan het einde van de week. Dat houdt de prijs gelijk met een week eerder. De melkaanvoer blijft stevig en de prijzen schommelen tussen de € 0,26 en € 0,29 per kilo. Op de kaasmarkt blijft het ook rustig en lijken voorraden nog niet groot.

Toch gaat er door de grote melkaanvoer steeds meer melk richting de kaasverwerking. Dat levert voor producenten meer op dan het produceren van boter en poeder. Verkopers proberen kaas duurder te verkopen, maar kopers houden de boot af. Dat wijst erop dat kaasprijzen in de komende tijd ook nog zomaar kunnen zakken. Op dit moment is € 3,10 nog de prijs, maar bij een grotere kaasproductie is een prijs onder de € 3 niet ondenkbaar.

Prognose zuivelprijzen: prijzen lager door moeizame markt.

Bron: boerderij.nl

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro