Actueel
Agro
Gepubliceerd op 19 juni 2023

Kuikenmarkt loopt goed, maar is ook goed gevuld

De kuikenmarkt loopt niet verkeerd, en toch begint het langzaamaan wat meer te schuren. Door een optelsom van oorzaken neemt de spanning toe. Dat uit zich in dalende noteringen.

Zo verlaagde Esbro deze week zijn notering voor reguliere kip met € 0,01 naar € 1,165 per kilo levend. En ook de vrije vleeskuikens in Deinze zakken een cent en komen daarmee op € 1,25 tot € 1,27 per kilo. Deze week hield de Nederlandse vrije markt nog stand, maar de notering voor volgende week bezwijkt onder de druk. Na een stabiele prijsrally op € 1,19 tot € 1,21 per kilo, zakt de Barneveldse notering volgende week met maar liefst € 0,03 naar € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht.

Lees verder onder de grafiek

Aanbod slachtrijpe kip ruim voldoende

De verlaging van Barneveld is significant. Toch is er geen paniek en liep de markt geen zware averij op. Het is gewoon nét wat veel, en dan is er weinig nodig om druk te laten ontstaan. Zo is het aanbod van slachtrijpe kip ruim voldoende. Slachterijen krijgen het aanbod weggewerkt, maar van een tekort is geen sprake. Dat is geleidelijk zo ontstaan vanuit de periode met korte weken door de feestdagen. Om niet vast te lopen, hebben planners toen opzetdata naar achteren geschoven. Maar nu pluimveehouders een goede marge kunnen draaien, wil niemand lang leeg liggen. Daarom zijn alle stallen vol en kan het vooruitschuiven niet ongelimiteerd doorgaan.

Als slachterijen gaan schuiven met slachtdata omdat de aantallen groot zijn, blijven kippen langer in het hok en komen er bij levering ook meer kilo’s van de slachtlijn. Dan stijgt het volume extra hard.

Ook andere oorzaken worden genoemd, zoals overschotten van traaggroeiers die via de reguliere markt wegstromen en problemen die slachterijen in het zuiden hebben met de NVWA. Als daardoor minder dieren worden uitgeladen, blijven er meer over die zwaar worden.

Lees verder onder de grafiek

ABC-prijs zakt een cent

Het is allemaal niet onoverkomelijk, maar het geeft net wat meer druk. Na een dertien weken lange, stabiele periode houdt ook de Belgische contractprijs geen stand. De ABC-prijs zakt een cent en komt op € 1,24 per kilo uit. Ook andere contractnoteringen zullen naar verwachting volgende week licht dalen. Slachterijen verwachten dat de prijsdruk nog even aanhoudt.

Prognose prijs vleeskuikens: licht dalend.

Bron: Boerderij.nl

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro