Actueel
Agro
Gepubliceerd op 1 februari 2024

Levendige biggenhandel tegen stabiele prijzen

Krap aanbod houdt biggenprijs stabiel; vraag blijft hoog. Handel levendig ondanks eerder risico op prijsval. Markt blijft tot april gespannen.

Het aanbod aan biggen is en blijft aan de krappe kant ten opzichte van de vraag. Dat houdt de biggenhandel levendig en de prijs overeind. Een paar weken terug balanceerde de markt nog op het randje van prijsval. De varkensprijs werd een aantal weken na elkaar afgetopt en op de vrijgekomen plekken moesten vleesvarkenshouders biggen inleggen die zeker net zo duur waren als de weken ervoor.

De weerstand tegen de hoge biggenprijs nam met de week toe. Door de krapte in het aanbod slikten ze dat toch maar en bleven opleggen. De varkensprijs stabiliseerde op het juiste moment om dat negatieve sentiment om te buigen.

Nog steeds vinden kopers biggen flink aan de prijs, maar ze realiseren zich tegelijk dat dit de komende tijd niet anders zal worden. Het aanbod blijft volgens ingewijden nog wel tot april aan de krappe kant. Daardoor heeft wachten met opleggen geen zin. Dan valt er bijna een complete ronde uit en is er bovenal geen enkele zekerheid dat je de biggen nog wel kunt kopen als een vermeerderaar nu met de dieren blijft zitten. Dat strategische belang, die waarde van een goede koppeling, is zeker zo belangrijk als een (tijdelijk) hoge prijs. Daarom pakken kopers wel door en blijft de handel vlot lopen.

Lees verder onder de grafiek prijzen biggen

Vion blijft staan op € 73,00 per big

Datzelfde geldt voor export. Landen als Spanje en Duitsland, maar ook Italië en Polen, kopen nog volop. Zij het dat ook zij kreunen en steunen over de hoogte van de prijs. Meer betalen zit er dan ook niet in, maar de geldende biggenprijzen weten zich wel moeiteloos te handhaven. De noteringen komen daarom ook deze week niet van hun plek. Vion blijft staan op € 73,00 per big. De notering van varkenshandel Van Rooi staat € 1,00 hoger en ook Schuttert noteert onveranderd op een prijs van € 79,00 per big.

Prognose: stabiele prijs.

Bron: Boerderij.nl

Beperkt overgangsrecht volstaat voor inkorting 30%-regeling

Gepubliceerd op
14 april 2024
Agro

Verzuimboete voor bereidwillige ondernemer niet gepast

Gepubliceerd op
10 april 2024
Agro

Regelgeving scheuren grasland

Gepubliceerd op
10 april 2024
Actueel
Agro