Actueel
Agro
Gepubliceerd op 5 september 2022

Markt eieren rotsvast, prijzen iets hoger

Er is sprake van een stevige bodem in de eiermarkt. Prijzen stijgen iets. Afzet biologische eieren verloopt stroef.

Deze week liepen de eierprijzen verder op, nationaal en internationaal, kooi, scharrel en industrie. Niet voor het eerst de afgelopen weken. Een eierhandelaar typeerde de eiermarkt als ‘rotsvast’ met een ‘onvoorstelbaar stevige onderkant’. Het is al vaker gezegd dat de industrie voor een stevige bodem in de eiermarkt zorgt. Eieren lopen goed weg, met uitzondering van biologische; de afzet daarvan loopt stroef. De vrije-uitloopeieren die worden geproduceerd zijn plaatsbaar. Er is een tekort aan zware eieren. Door het warme weer zijn de eigewichten wat teruggelopen en het duurt even voor die weer op het oude niveau zitten.

De afzet in het consumptiekanaal viel wat tegen voor deze tijd van het jaar. Mogelijk trekt dat de volgende weken bij als de vakanties echt voorbij zijn.

Prijzen stijgen met 5 tot 35 cent

De meeste prijzen gingen deze week met enkele tientallen centen omhoog. Barneveld noteerde bij alle gewichten, met uitzondering van de lichtste eieren, 5 cent tot 35 cent hoger. De handelsnotering Amsterdamse Grossiers Index ging deze week iets meer omhoog dan vorige week; gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte scharrel met 9 cent en bij de bruine met 13 cent.

De Duitse Weser-Ems noteerde de scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen bij de witte 29 cent en bij de bruine 27 cent hoger. En bij de kooi-eieren zelfs nog meer: de witte gemiddeld 28 cent en de bruine 39 cent. In Frankrijk ging de Rungis ook deze week weer omhoog; bij de S- en M-eieren met 5 cent, de L en XL met 20 tot 25 cent.

NOP-richtprijs eieren

De NOP-richtprijs bleef niet achter, noteerde de witte scharreleieren 62/63 gram 30 cent hoger op € 9,92 en de bruine 22 cent hoger op € 10,53. Een jaar geleden ging in week 35 de NOP-richtprijs voor witte scharreleieren met 21 cent omhoog naar € 6,04 en pluste de notering voor de bruine scharrels met 25 cent naar € 6,90. Het prijsverschil tussen witte en bruine scharreleieren was toen met 86 cent groter dan de 61 cent nu.

Lees verder onder de grafiek

Voorraad eieren

Dat de industrie blijft kopen is geen nieuws, dat gebeurt al weken. Normaal bouwt de industrie in de zomer voorraad op, vooruitlopend op hogere prijzen in het najaar. Het lijkt er niet op dat deze zomer veel voorraad is aangelegd. Daarvoor was het prijspeil deze zomer aan de hoge kant. En omdat er weinig eieren waren om voorraad van aan te leggen. Wat wegloopt naar de industrie gaat tegen acceptabele prijzen.

De Duitse Weser-Ems industrienoteringen was deze week voor de scharreleieren 8 cent hoger (€ 1,63). Voor kooi-eieren zo’n 10 cent hoger (€ 1,45). De Rungis-industrienotering ging ook met zo’n 10 cent omhoog, naar € 1,72.

De NOP-richtprijs voor industrie-scharreleieren ging met 7,2 cent omhoog naar € 1,588, die voor industrie-kooi-eieren steeg met 8,6 cent naar € 1,576. Ter vergelijking: vorig jaar stonden in week 35 de NOP-industrienoteringen op 85,8 cent (scharrel) en 82,9 cent (kooi). Bij scharrel 70 cent en bij kooi bijna 75 cent minder dan nu. Opvallend is dat de NOP-notering voor kooi-industrie-eieren, omgerekend op hetzelfde prijsniveau ligt als de NOP-notering voor witte scharrel(tafel)eieren, gerekend met gangbare afslagen. En dat de industrienotering maar iets hoger is dan die voor kooi-eieren.

Lees verder onder de grafiek

Zorgen om vogelgriep

De recente vogelgriepuitbraken – vooral die in Barneveld – zorgen voor veel onrust. “Wanneer eindigt dit”, vraagt menigeen in de pluimveesector zich af. Het 10-kilometergebied rond Barneveld overlapt voor een deel het 10-kilometergebied Lunteren XI. De pluimveehouders in die overlap hebben nog langer met vervoersbeperkingen te maken. De nieuwe besmettingen betekenen 72 uur standstill waar eierhandelaren hun korte termijnplanningen op moeten aanpassen. Voor eieren die ‘vastzitten’ moeten ze vervanging vinden door te ‘shoppen bij de buren’. “Het is maar de vraag of de eieren die over enkele dagen vrijkomen aansluiten op de vraag van dat moment”, verwoordt een eierhandelaar de planningsproblemen die dit oplevert.

De verscheidenheid aan concepten maakt het er niet makkelijker op. De ruimingen zorgen voor gaten in planningen op de langere termijn. En wat te denken van koppels oude hennen die niet weg kunnen naar de slacht en koppels jonge hennen die niet kunnen worden opgezet wegens de vervoersbeperkingen. Al met al heel wat ‘uitdagingen’ te overwinnen. In augustus en september worden, net als in voorgaande jaren, meer koppels opgezet. Als die na enige tijd in productie komen, zal dat wellicht de gaten die door vogelgriepruimingen zijn ontstaat wat opvullen. En daarmee vraag en aanbod wat meer in evenwicht brengen.

Normaal loopt de eierprijs na de zomer op. Dat zal dit jaar ook zo zijn, al wordt niet verwacht dat de prijzen dit najaar even hard zullen stijgen als na een ‘normale’ zomer. Want ‘normaal’ kun je deze zomer niet noemen.

Prognose: oplopende prijzen.

Bron: Boerderij.nl

LKV ook na bedrijfsovergang toe te passen

Gepubliceerd op
28 mei 2024
Agro

Werkgever kon gezonde lunchmaaltijden onbelast verstrekken

Gepubliceerd op
27 mei 2024
Agro

Verliezen na aandeelhouderswijziging niet meer aftrekbaar

Gepubliceerd op
26 mei 2024
Agro