Actueel
Agro
Gepubliceerd op 15 november 2022

Overschot kipfilet zet druk op kuikenprijs

November staat historisch gezien niet bekend als topmaand voor de vleeskuikenmarkt. Dit jaar is daarop geen uitzondering. Overschot aan kipfilet zorgt voor druk op de kuikenprijs. Volgens slachterijen valt de vleeshandel niet mee. Ondanks dat er weinig geslacht wordt, loopt het geslachte product maar stroef weg. Vooral het voor Europeanen meest aantrekkelijke deel van de kip, de filet, heeft het lastig. Er gaat zelfs alweer kipfilet in de vriezer. Het ontneemt slachterijen de lust tot slachten. Ze slachten het geplande aantal dieren, maar als het aan de verkoopkant duwen is, is er geen stimulans om een extra wagen te slachten. Voor de handel in vrije kuikens is dan minder ruimte.

Kuikens opleggen

Volgens handelaren is er aan de voorkant van de slachterij echter helemaal niet veel aan de hand. En ook slachterijen beamen dat het aanbod niet overdadig is; vraag en aanbod zijn in evenwicht. Het is daarmee niet veel anders dan de afgelopen tijd.

Kuikens die begin november worden ingelegd zijn rond kerst slachtrijp. Dat is traditioneel een wat lastiger tijd om af te leveren omdat dan slachtdagen uitvallen. Doordat het herfstweer nog altijd gunstig is, kan het opleggen van kuikens nog met relatief weinig stookkosten.

Minder kippen in de stallen

En zolang slachterijen slachtrijpe kip naar voren blijven halen vanwege vogelgriep, lopen de gaten nog dicht, maar er komt een tijd dat de uitgevallen kip ook in de slachtplanningen merkbaar worden. Tot half november is er nog voldoende, maar daarna voorzien handelaren en pluimveehouders dat er niet te veel kip in de stallen zit.

Evenwicht kuikenmarkt

Voor dit moment werkt de druk vanuit de vleeskant nog zo door dat de prijs het niet houdt, ondanks het evenwicht bij de kuikenmarkt. Bij meerderheid van stemmen besloot Barneveld de prijs van vrije kuikens bij zowel lichte als zware dieren nog een cent te verlagen. De notering komt daarmee op € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht. De Belgische notering van vrije kuikens blijft wel onveranderd op € 1,24 tot € 1,26 per kilo (prijzen eerste week november).

Belgische kuikenprijs

De Belgische contractnotering daalt wel een cent. Die komt daarmee uit op € 1,26 per kilo. De Nederlandse contractprijzen daalden de afgelopen twee weken harder. VCN leverde in die periode 1,25 cent in naar € 1,1325 per kilo deze week. En ook voor half november is de druk nog niet van de ketel en wordt verdere daling verwacht.

Prognose: lichte prijsdruk.

Bron: Boerderij.nl

Verhuur woningen meer dan normaal vermogensbeheer

Gepubliceerd op
25 februari 2024
Agro

Wijzigen verdeling opbrengsten eigen woning nog mogelijk

Gepubliceerd op
21 februari 2024
Agro

Hoger budget voor eco-regeling 2023

Gepubliceerd op
21 februari 2024
Agro