Actueel
Agro
Gepubliceerd op 9 december 2022

Prijs vleeskuikens stabiel, markt wacht op impulsen

Prijs vleeskuikens blijft weer stabiel. Het is rustig op de vleeskuikenmarkt.

Het als de afgelopen weken is het beperkte aanbod in evenwicht met de vraag. De vleesverkopen staan onder druk door de inflatie en door import van kip uit Oost Europa. Doordat het aanbod van vleeskuikens beperkt is door beperkingen vanwege vogelgriep, is de markt in balans.

Prijs vleeskuikens Barneveld tot € 1,21 per kilo

In Barneveld hoefde er deze week dan ook niet lang gediscussieerd te worden over de notering van vrije kuikens. Die blijft voor zowel lichte als zware dieren staan op de hoogte waar die zich al enkele weken begeeft: € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Veel vraag is er niet, maar op of rond contractprijsniveau ruilen of verhandelen slachterijen nog wel wat vrachten om de planning sluitend te krijgen. En ook het contractprijsniveau beweegt zich vlak voort. De VCN noteert deze week voor de derde week op rij € 1,1325 per kilo.

Lees verder onder de grafiek

In België ook stabiele prijs vleeskuikens

Ook in België is er geen beweging. Deinze noteerde deze week onveranderd op € 1,25 tot € 1,27 per kilo. En ook de ABC-prijs blijft volgende week staan op € 1,27 per kilo.

In Polen staat de kuikenprijs onder druk. Daar zakt de prijs van vrije kuikens richting € 1,10 per kilo en ook de contractprijs daalt een paar cent. De concurrentiekracht van importvlees neemt daardoor nog wat toe.

Kerstdagen geen invloed op prijs vleeskuikens

Kip is traditioneel niet de motor van de kerstmaaltijden. De feestdagen hebben daarom geen stimulerende werking op de pluimveemarkt. Het geeft eerder wat druk over een aantal weken omdat de verwerkende industrie stil ligt rond de feestdagen. Het is een slappe tijd in de kipverkoop.

Lees verder onder de grafiek

Vlees duurder, maar kip blijft het goedkoopst

Slachterijen en verwerkers wachten af hoe de consumentenbestedingen zich ontwikkelen. De inflatie tikt door en dat is ook bij de vleesverkoop te merken. Echter niet alleen kip, ook ander vlees is duur. En ten opzichte van die alternatieven blijft kip het goedkoopst.

Voetbal kan nog wel voor een impuls zorgen. Als het Nederlandse en/of het Marokkaanse elftal verder komen op het WK in Qatar, dan wordt er ook meer kip gegeten, zo verwachten insiders. Mensen komen dan bij elkaar en dat zorgt voor omzet in de horeca. Verwerkte kip is dan in trek.

Zo’n impuls zal de markt echter niet ineens op zijn kop zetten. Recht zo die gaat is op dit moment het maximaal haalbare.

Prognose: stabiele prijs.

Bron: Boerderij.nl

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro