Actueel
Agro
Gepubliceerd op 3 maart 2023

Situatie op zuivelmarkt kantelt; zuivelprijzen zakken

De situatie op de zuivelmarkt is gekanteld, alle zuivelproducten staan weer onder druk.

Ook aan de vetkant verloopt het moeizamer dan in de voorgaande weken. Het lijkt erop dat kopers voldoende product hebben gekocht. Boterprijzen stonden aan het einde van vorige week nog rond € 5.200 per ton te koop, in de loop van deze week zakte dit fors naar rond € 4.700.

Maar ook vloeibare producten moesten een stap terug doen. Rauwe melk is in Duitsland en Nederland beschikbaar voor 30 cent per kilo, maar in Frankrijk zakte die prijs zelfs tot rond 25 cent. Room werd vorige week zelfs nog voor € 5,50 per kilo verhandeld, maar zakt deze week terug naar tussen de € 5,25 en € 5,30. Voor mageremelkconcentraat is de vraag zeer matig en is de prijsrange ook zeer groot tussen € 1,60 in Frankrijk tot € 1,80 in Duitsland.

Tekst gaat door onder grafiek zuivelprijzen

Grote aanbestedingen poeders

Op de poedermarkt is in de laatste week van februari een grote Onil-tender die in het tweede kwartaal moet worden opgevuld met 80.000 ton volle- en mageremelkpoeder. Het eerste product zal worden opgevuld door Nieuw-Zeeland, maar het deel mageremelkpoeder wordt grotendeels door Europese leveranciers geleverd.

Ook Sudan zoekt via een uitgeschreven tender 12.500 ton aan poeders. Dat zijn grote hoeveelheden, die in ieder geval voor wat verlichting op de poedermarkt zorgen. Want in elke onderdeel van de zuivelmarkt is te merken dat de aanvoer van melk nu en in de komende maanden grote zorgen baart. Voor mageremelkpoeder staan prijzen wat onder druk en zakken prijzen naar rond € 2.600 per ton, met de verwachting dat die prijs nog verder zakt.

Voldoende voorraden in de kaashandel

In de kaashandel wordt duidelijk dat producenten voldoende voorraden hebben en dat prijzen nu ook een stap terug gaan zetten. Dat geldt met name voor jonge Goudse dat zakt tot onder de € 3,20 per kilo en mozzarella rond € 3 per kilo. Emmental en Cheddar blijven vooralsnog op een stabiel prijsniveau.

Prognose zuivelprijzen: alle prijzen zakken.

Bron: Boerderij.nl

Beperkt overgangsrecht volstaat voor inkorting 30%-regeling

Gepubliceerd op
14 april 2024
Agro

Verzuimboete voor bereidwillige ondernemer niet gepast

Gepubliceerd op
10 april 2024
Agro

Regelgeving scheuren grasland

Gepubliceerd op
10 april 2024
Actueel
Agro