Actueel
Agro
Gepubliceerd op 2 november 2023

Slachterijen beginnen varkens te vragen

De stemming op de varkensmarkt verbetert. Waar Duitse slachterijen nog wat terughoudend zijn, nemen slachterijen in ons land de varkens vlot op, zo merken handelaren. Een aantal slachterijen slacht ook op zaterdag. Dat geeft extra vraag.

Traditioneel is het varkensaanbod in deze tijd van het jaar groter dan op andere momenten. Soms zo groot, dat het aanbod echt knelt. De zaterdagslacht is dan enerzijds een middel om de varkensmarkt te ontlasten en aan de andere kant een middel voor slachterijen om voorraad te vormen voor de kerstverkopen.Dit jaar is het aanbod echter duidelijk lager dan voorgaande jaren. Van knellend aanbod is geen sprake. De markt is mooi opgeruimd en als slachterijen aan de varkens gaan trekken, zal dat eerder minder worden dan meer. Als varkenshouders de indruk krijgen dat de prijs gaat stijgen, gaan ze namelijk terughoudender leveren. Handelaren verwachten daardoor dat de varkensprijs gaat stijgen. Niet nu direct, deze week blijft alles nog bij het oude, maar over een paar weken.

Tekst loopt door onder grafiek

Embed tag in HTML

Niet met geld strooien

Slachterijen zeggen te begrijpen dat de handel zo denkt vanuit het beperkte aanbod gezien, maar ze laten tussen de regels ook merken niet scheutig met meer geld te willen strooien. Op de vleesmarkt is nog geen meerprijs te beuren. Er gaat bij sommige vleessoorten eerder wat van de prijs af, dan dat er wat bij komt. En ook de stroeve afzet van de bijproducten komt voorbij als reden om de hand op de knip te houden.

Sommige slachterijen overwegen om een aantal geplande zaterdagslachtingen weer af te strepen. Vroeger vulde je met het grootste gemak de zaterdag, dat is nu niet het geval. Ze vragen zich af waarvoor ze het dan doen. De zaterdag is namelijk een dure productiedag voor slachterijen. De loonkosten van personeel zijn hoger, datzelfde geldt voor tarieven van keuringsinstanties en de onderhoudsploeg kan niet op de gebruikelijke zaterdag aan de slag, maar moet dat op zondag doen.

Tekst loopt door onder grafiek

Embed tag in HTML

Volgende week mogelijk meer beweging

Vooralsnog zijn de prijzen onveranderd. Van Rooi Meat en Compaxo noteren voor de derde week op rij € 1,93 per kilo en Vion blijft staan op € 2,19 (€ 2,009 ex btw) per kilo geslacht gewicht. Ook de Duitse varkensmarkt zet zijn stabiele prijslijn voort. Zowel de Vereinigungspreis als de noteringen van de grote slachterijen zijn onveranderd op € 2,10 per kilo geslacht gewicht.

Van de Duitse prijs wordt gezegd dat dit de laatste week is waarvoor de prijsgarantie geldt. Dus dat er volgende week mogelijk weer beweging komt. Slachterijen en handelaren verschillen echter van mening over de richting waarin dat zal zijn. En voortzetting van de stabiele koers is ook een reële optie.

Prognose: stabiel tot hoger.

Bron: Boerderij.nl

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro