Actueel
Agro
Gepubliceerd op 14 juni 2023

Tarweprijzen blijven onverminderd volatiel

De aanhoudende droogte in Europa maakt dat de zorgen over lagere oogstopbrengsten toenemen. Daarmee stijgen de prijzen voor agrarische grondstoffen.

De Europese organisatie voor de graanhandel Coceral stelde de productie van zachte tarwe in de EU en het Verenigd Koninkrijk naar beneden bij op 142,4 miljoen ton. In maart ging de organisatie nog uit van 144,5 miljoen ton. De lagere Spaanse oogstopbrengst drukt de totale opbrengst het meeste.

Tarweprijzen blijven onverminderd volatiel. Mocht in Europa neerslag vallen dan kunnen de prijzen net zo makkelijk weer dalen, verwachten inkopers. Deze week bewegen de noteringen in ieder geval omhoog. Op de Groningse graanbeurs steeg de notering voertarwe met € 9 naar € 221 per ton. Voor EU-voertarwe werd € 1,50 hoger genoteerd op € 243,50.

Lees verder na de grafiek.

Graandeal Oekraïne

Naast de droogte startte Oekraïne vorige week met het tegenoffensief en dat betekent spanningen op de markten. Er zijn berichten dat de verlenging van de graandeal niet doorgaat. De graandeal loopt in de tweede helft van juli af. De wachtrijen om schepen in de Zwarte Zee te inspecteren lopen al op ondanks de huidige overeenkomst.

Krapper maisaanbod in EU

Het maisaanbod is momenteel wat krapper in de EU. Het aanbod mais vanuit Oekraïne loopt niet heel hard meer, omdat de voorraad wat opdroogt. Veevoerleveranciers stellen zich afwachtend op tot de nieuwe Braziliaanse maisoogst (safrinha) op de wereldmarkt komt. De safrinha-mais wordt in Brazilië na sojabonen gezaaid. De verwachting is dat deze safrinha-maisopbrengst goed is.

In de Verenigde Staten is het merkbaar dat de tweede Braziliaanse maisoogst is begonnen. Stijgende maisprijzen ervaren weerstand op de termijnmarkt.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Bron: Boederij.nl

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro