Nieuws
Gepubliceerd op 22 november 2018

Tips om belasting te besparen

Begin deze maand stapte een inwoner van Hattem ons kantoor binnen met de vraag hoe hij als particulier belasting kon besparen. Met concrete adviezen heb ik hem op weg geholpen. Deze adviezen wil ik u niet onthouden.

Geef geld uit en betaal minder belasting
Vlak voor het einde van het jaar grote uitgaven doen. Voor velen een mooie opdracht! Hoeveel u betaalt aan inkomstenbelasting, hangt af van uw vermogen op 1 januari. Door uitgaven te doen in 2018, verlaagt u dit vermogen. Denk aan grote uitgaven voor een auto, meubels, zonnepanelen of betaal nog in 2018 in één keer uw zorgpremie voor het jaar 2019. Check bij uw zorgverzekeraar wat de mogelijkheden en kortingen daarvoor zijn.

Geef geld uit en kom in aanmerking voor toeslagen
Ook kan het zo uitkomen dat u met een lager vermogen nét in aanmerking komt voor toeslagen. Alle toeslagen kennen namelijk een vermogenstoets, op de kinderopvangtoeslag na. Door uitgaven te doen aan het eind van het jaar, kunt u in sommige gevallen op 1 januari net onder de vermogensgrens voor het aanvragen van toeslagen komen. Met een euro boven deze grens vervalt het recht op de toeslag al. Zo kan geld uitgeven veel geld opleveren!

Schenk aan uw (klein)kinderen
Aan uw (klein)kinderen mag u ieder jaar belastingvrij geld geven. Zij besparen daardoor later erfbelasting en zelf verlaagt u uw vermogen in box 3 (behalve bij minderjarige kinderen). De vrijstelling voor schenkingen aan kinderen bedraagt dit jaar € 5.363 per kind. Voor schenkingen aan kleinkinderen en anderen is de vrijstelling € 2.147. Ook kunt u eenmalig een grotere schenking doen. Hier zijn wel regels aan verbonden. Neem contact met ons op als u gebruik wilt maken van de schenkingsvrijstelling van maximaal 100.000 euro.

Minder hypotheekrenteafrek, controleer uw voorlopige teruggave
Vanaf 2019 wordt ook het maximumpercentage van de hypotheekrenteaftrek aangepast. Dat ligt volgend jaar nog op 49%. Vanaf 2020 daalt de hypotheekrenteaftrek in stappen van 3 procentpunt tot 37,05% in 2023. Belangrijk om uw voorlopige teruggave te controleren en indien nodig aan te passen.

Elektrische auto van de zaak? Schaf deze nog in 2018 aan
Gedeeltelijke bijtelling van 22% voor elektrische auto’s duurder dan 50.000 euro. Als u een nieuwe auto van de zaak gaat rijden met een CO2-uitstoot die nihil is, krijgt u in beginsel te maken met een bijtelling van 4% wegens privégebruik. Vanaf 1 januari 2019 geldt het lage bijtellingspercentage alleen maar voor zover de waarde van de auto niet meer bedraagt dan 50.000 euro. Ligt de catalogusprijs van je elektrische auto daarboven? Dan geldt een bijtelling van 22% voor het bedrag boven die 50.000 euro.

Wilt u ook zeker weten dat u bovenstaande adviezen op de meest gunstige manier toepast? Of heeft u andere belastingtechnische vragen? Neem snel contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. U bent van harte welkom op ons kantoor aan de Nieuweweg 16.

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024