Actueel
Agro
Gepubliceerd op 17 maart 2023

Top van de biggenprijs is bereikt

Na een stijging van zeven weken blijft de Vion-notering deze week staan op € 87,50 per big.

Het is week 11, en een blik in het verleden leert dat de biggenprijs traditioneel op of rond deze tijd piekt. In het jaar 2020 zat de biggenprijs op vergelijkbaar niveau als nu: Vion noteert deze week € 87,50 voor een big. Dezelfde prijs als vorige week. In 2021 en 2022 was deze met een prijspeil van net onder de € 60 een stuk lager. In die jaren kwam de piek in week 12 en 13.

Lees verder onder de grafiek

Tekort aan biggen

Passend bij dit prijspeil is een vlotte handel. Er is nog altijd een tekort aan biggen, waardoor kopers nog altijd niet lang hoeven na te denken. Wel is de ‘gekte’ er wat af volgens handelaren. De tijd dat ze platgebeld werden door kopers die biggen móesten en zóuden hebben is voorbij. Maar het aanbod is nog altijd beperkt. Ook de vraag uit Spanje wordt wat rustiger.

De verwachting is dat de komende weken de markt nog rustig voortbeweegt op het huidige niveau. Daarna wordt het spannender. Dan neemt aan de ene kant het biggenaanbod toe en is het daarnaast de vraag hoe kopers het marktverloop inschatten. Biggen die over een maand worden opgelegd zijn in de zomer slachtrijp, en dat is doorgaans niet de tijd van hoge varkensprijzen. Starten met een biggenprijs van rond de € 100 per big wordt dan als risicovol gezien.

Lees verder onder de grafiek

Notering Van den Eijnden blijft stabiel

Voor nu vlakt de prijs af. Na een stijging van zeven weken blijft de Vion-notering deze week staan op € 87,50 per big. Dat komt overeen met € 80,28 per big, exclusief btw. De notering van varkenshandel Van den Eijnden blijft ook stabiel op € 86 per big. De Duitse notering is al langere tijd stabiel. Ook deze week blijft de Vereinigungs Ferkelpreis hangen op € 80 per big.

Prognose prijzen biggen: stabiele prijs.

Bron: boerderij.nl

Beperkt overgangsrecht volstaat voor inkorting 30%-regeling

Gepubliceerd op
14 april 2024
Agro

Verzuimboete voor bereidwillige ondernemer niet gepast

Gepubliceerd op
10 april 2024
Agro

Regelgeving scheuren grasland

Gepubliceerd op
10 april 2024
Actueel
Agro