Nieuws
Gepubliceerd op 10 februari 2021

Van zzp’er naar werkgever: wat komt daarbij kijken?

Nieuwe blog van Greet Meinardi in de serie Klantverhalen

Wat houdt een werknemer, die bruto 2.000 euro verdient, netto over? Met die vraag kwam een zzp’er bij mij op kantoor langs. Deze ondernemer, laten we hem de heer Van Dijk noemen, is al jaren klant bij telt® en ik ken zijn bedrijf, de resultaten, de prognoses, de inkomsten en uitgaven én de branche inmiddels als mijn broekzak. De heer Van Dijk voert momenteel vaak klussen uit met wisselende mensen die hij inhuurt. Veel van deze werkzaamheden zou deze hardwerkende zzp’er beter kunnen uitvoeren met een vaste collega. Van Dijk zou dan ook graag iemand in dienst nemen, en heeft daarvoor ook al een kandidaat in gedachten. Beoogd werknemer is namelijk een vriend, met wie Van Dijk goed kan samenwerken. Dit is een handige, zelfstandige jongen, een echte probleemoplosser, maar wél iemand die graag in loondienst werkt en ’s avonds zijn eigen klusjes heeft.

De uitdaging

Een vraag die meteen rijst is natuurlijk: Heeft Van Dijk voor de lange termijn werk voor deze jongen? Daarbij komt de afweging rond het type arbeidsovereenkomst, een concurrentiebeding, een verbod op nevenwerkzaamheden en allerlei andere zakelijke afspraken. Ineens is de heer Van Dijk dan werkgever en is het raadzaam om situaties zakelijk te bekijken. En een zakelijke houding komt niet alleen om de hoek bij het tekenen van de contracten, maar is ook zeker nodig bij dagelijkse zaken als afspraken met betrekking tot op tijd komen en het opnemen van vrije dagen. De ervaring leert dat het soms lastig kan zijn om iemands werkgever én vriend te zijn.

Complete advisering
Waar nodig adviseer ik Van Dijk. Ik voel me als een vis in het water als het gaat over de arbeidsovereenkomsten, loonadministratie, inschaling in de passende cao, diverse aangiften, verzuimverzekering en arbodienst. Als de meeste klanten beginnen te zuchten en te steunen vanwege de vele, saaie materie, leven wij accountants helemaal op… Wie ons niet kent zou het daarom misschien niet verwachten, maar op feestjes zijn we heel gezellig! 

En er is meer. Wat te denken van een auto of bestelbus van de zaak, functioneringsgesprekken of een bedrijfsreglement? Tegenwoordig is een socialmediabeleid hierbij veelal een goed idee. We zijn namelijk allemaal wel eens klaar met onze werkgever 😉 maar mag de werknemer dit ook op social media zetten? En zo kan ik nog even doorgaan. De meeste werkgevers, en met name beginnende werkgevers, zijn net als de heer Van Dijk maar wát blij met een goed advies rond al deze zaken en daarbij de zekerheid dat er niets wordt vergeten.

Correcte administratie en juridische check

De groei van een onderneming, middels bijvoorbeeld het aannemen van personeel, hebben we bij telt® al vaak begeleid. Wij weten welke vragen we moeten stellen om samen met u te bepalen of een vast personeelslid op de loonlijst de ideale oplossing voor u is. Ook voor inschaling in de passende loonschaal, het toepassen van het juiste pensioenfonds, het overzicht voor het aanleveren van de gewerkte uren, elke maand een correcte loonstrook, de personeelgebonden verzekering en een juiste aangifte loonheffing bent u bij ons aan het juiste adres. Daarnaast behoort het opstellen van de arbeidsovereenkomst, waarin alle afspraken juridisch zijn gecheckt, tot onze werkzaamheden.Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024