Actueel
Fiscaal
Gepubliceerd op 18 juni 2023

Voorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden voor btw-fraude

Als de aandeelhouder en enig bestuurder van frauderende bv’s niets onderneemt terwijl hij weet dat de administratie niet op orde is, is er al snel sprake van het feitelijk leiding geven aan btw-fraude.

Een man is (indirect) aandeelhouder en bestuurder van drie bv’s die elk een autohandel drijven. De bv’s dienen voor meerdere jaren onjuiste btw-aangiften in door behaalde omzet deels te verzwijgen en ten onrechte btw af te trekken. Zij verstrekken tijdens boekenonderzoeken ook niet de gevraagde administratie. Er wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld, waarbij de officier van justitie de btw-fraude berekent op € 158.148.

Feitelijk leiding geven aan btw-fraude Rechtbank Overijssel acht bewezen dat de man feitelijk leiding heeft gegeven aan de btw-fraude bij de autohandelaren. Ook het niet verstekken van de administraties kan hem als enig bestuurder worden verweten. Hij heeft zelf aangegeven dat hij wist dat de administratie niet op orde was, maar heeft toch niets ondernomen om een goede administratie te waarborgen. Zijn vader functioneerde als zijn adviseur en boekhouder, maar het is niet gebleken dat deze een ‘gezaghebbend financieel adviseur’ was, zodat de man niet op die advisering kon vertrouwen. De rechtbank veroordeelt de man, mede gezien zijn psychische problemen (PTSS), tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden met een proeftijd van drie jaar. Hij moet naast de voorwaardelijke gevangenisstraf ook een taakstraf van 240 uur verrichten. Als hij de taakstraf niet naar behoren uitvoert, gaat hij alsnog 120 dagen in hechtenis.

Bronnen: Rb. Overijssel 08-06-2023 (gepubl. 08-06-2023)

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Fiscaal

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Fiscaal

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Fiscaal