Actueel
Agro
Gepubliceerd op 5 september 2023

Vriendelijke eiermarkt met hogere prijzen

De eiermarkt was deze week (week 35) vriendelijk, met een goede vraag en stijgende prijzen. Er is belangstelling in de volle breedte, ook van de verwerkers, brekerijen en kokerijen. Alle soorten eieren liggen goed in de markt.

Alle noteringen gingen omhoog. Daarbij bleef de Amsterdamse Grossiers Index net als vorige week duidelijk achter, en daardoor steeg ook de NOP iets minder hard dan de Duitse Weser-Ems en Barneveld, die zijn verwerkt in de NOP-richtprijs.

Barneveld noteerde gemiddeld over alle gewichten de kooi-eieren € 0,54 hoger, net zoveel als vorige week, en de scharreleieren € 0,61 hoger (vorige week +€ 0,56). De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren noteerde gemiddeld over de vier gewichtsklassen de witte € 0,12 hoger (vorige week +€ 0,09) en de bruine € 0,15 hoger (vorige week +€ 0,16).

Prijzen omhoog

De Duitse Weser-Ems noteerde voor de derde week op rij tussen 40 en 50 cent hoger. Deze week kwam er gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte scharreleieren € 0,40 cent bij (vorige week +0,41) en bij de bruine € 0,45 (vorige week +€ 0,48). bij de kooi-eieren was de gemiddelde stijging bij de witte € 0,44 (vorige week +€ 0,41) en bij de bruine € 0,46 (vorige week +0,42). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren ging met € 0,35 omhoog.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging gemiddeld over alle gewichten bij de witte met € 0,26 omhoog naar € 10,13 (vorige week +€ 0,20) en bij de bruine met € 0,34 omhoog naar € 10,23 (vorige week +€ 0,37). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram steeg bij de witte met € 0,31 naar € 11,06 (vorige week +€ 0,26) en bij de bruine met € 0,40 naar € 11,52 (vorige week +€ 0,45).

Lees verder onder de grafiek

Industrienoteringen hoger

De eierverwerkers hebben ook belangstelling, al zegt een enkele handelaar dat de verwerkers zich een week eerder meer van zich lieten horen. “Vorige week belde de industrie, nu moesten we zelf bellen.” Het is de ervaring van een enkeling, wellicht niet representatief voor de markt.

De vraag naar het basisproduct kooi trekt aan. Voorraden zijn er amper, dus als verwerkers hun productie opvoeren kan dan vrijwel alleen door meer eieren in te kopen.

Ook alle industrienoteringen noteerden hoger, voor de vierde of vijfde week op rij. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen ging voor scharreleieren met € 0,10 omhoog naar € 1,75 (vorige week +€ 0,14) en voor kooi-eieren met € 0,10 naar € 1,35 (vorige week ook +€ 0,10). De Franse Rungis-industrienotering voor kooi-eieren liep met € 0,17 op naar € 1,33 (vorige week +€ 0,09).

De NOP-richtprijs voor industrie-eieren ging voor scharreleieren met € 0,084 omhoog naar € 1,664 (vorige week +€ 0,157) en voor de kooi-eieren met € 0,095 naar € 1,383 (vorige week +€ 0,104).

Lees verder onder de grafiek

Stijgende trend zet door

De verwachting is dat de stijgende trend zich de komende weken zal doorzetten. De herbevoorrading lijkt op zijn eind, maar desalniettemin zijn de bestellingen voor de komende week (week 36) goed. De beschikbaarheid is krap voldoende.

De komende weken zal het effect van de recente massale opzetten (herbevolking na zomerse leegstand) merkbaar zijn. De verwachting is dat dit extra aanbod goed te plaatsen is richting kerst.

Het intrekken van de ophokplicht in regio De Peel, eerder deze week, betekent dat er meer vrije-uitloopeieren uit dat gebied beschikbaar zullen komen en dus minder scharreleieren. De verkoop van vrije-uitloop- en bio-eieren lijkt zich goed te hebben hersteld, ondanks de algemeen afgenomen koopkracht.

Prijzen blijven stijgen

In Duitsland is en blijft de aanvoer van verse OKT-eieren de grootste uitdaging voor de eierhandel, aldus een Duitse marktanalist. Die ook meldt dat eierhandelaren al hun eieren nodig hebben om hun afnemers de gewenste hoeveelheden te leveren. En dat bruine scharreleieren XL en L niet verkrijgbaar zijn.

De gedeelde verwachting voor volgende week is dat de prijzen zullen blijven stijgen, maar minder hard dan deze week.

Prognose eierprijzen: licht stijgend.

Bron: Boerderij.nl

LKV ook na bedrijfsovergang toe te passen

Gepubliceerd op
28 mei 2024
Agro

Werkgever kon gezonde lunchmaaltijden onbelast verstrekken

Gepubliceerd op
27 mei 2024
Agro

Verliezen na aandeelhouderswijziging niet meer aftrekbaar

Gepubliceerd op
26 mei 2024
Agro