Actueel
Agro
Gepubliceerd op 6 februari 2023

Weinig varkens, prijs stijgt vlot

Het is rustig bij de varkensslachterijen. Waar handelaren normaal nog wel eens bellen om een of enkele vrachten extra te mogen leveren, gebeurt dat nu niet.Maar volgens slachterijen loopt de handel nog wel gewoon door. De benodigde varkens komen en de gewichten blijven op peil. Dat laatste kan erop duiden dat boeren varkens wat vasthouden.

Slachterijen draaien op lagere toeren

Varkenshandelaren hebben echter niet het beeld dat de varkensmarkt maar wat voortkabbelt. Hun indruk is dat de varkensmarkt zich veel sneller op zet dan slachterijen hadden verwacht. Zij merken dat eigenlijk alle grote slachterijen op lagere toeren gaan draaien en de beschikbare varkens over de week gaan verdelen. De ene slachterij draait een paar uur minder, de ander een halve dag of schrapt de tweede ploegendienst zodat er ook op vrijdag nog dieren over zijn om hun afnemers van vers vlees te voorzien.

En dat varkenshouders dieren vasthouden bij de stijgende prijzen bevestigen ook varkenshandelaren. Dat kan ook omdat de instroom van biggen klein is. Door de krapte op de biggenmarkt, is er geen druk om door te schuiven. Dan houden varkenshouders de zware dieren liever wat langer dan met lege afdelingen te zitten.

Een derde reden is dat slachterijen ‘bij’ zijn met slachten. Voor het eerst in jaren was er geen overschot van varkens met de jaarwisseling. Daardoor is het nu extra merkbaar als varkenshouders minder haast hebben met leveren.

Duitse prijsstijging valt op

Het zorgt voor stijgende prijzen. Daarbij valt vooral de grootte van de mutatie in Duitsland op. Dat de prijs zou gaan stijgen was wel verwacht, maar op een stijging van € 0,08 per kilo hadden met name slachterijen niet gerekend. Toch volgen ook de Duitse slachterijen de VEZG in de stap van € 2,00 naar € 2,08 per kilo geslacht gewicht. De slachterijen zeggen zich sterk te gaan maken om de verhoging in de vleesmarkt terug te halen.

De mutatie en marktontwikkelingen zorgen ook in Nederland voor hoofdbrekens bij het vaststellen van noteringen. Waar Compaxo doorgaans aan het begin van de woensdagmiddag zijn notering bekend maakt, waren deze aan het einde van de dag nog niet bekend. Datzelfde geldt voor Van Rooi Meat.

Vion maakte maandag een verhoging van € 0,03 naar € 2,03 bekend en zegt dat deze -in tegenstelling tot de afgelopen twee weken- ook niet achteraf nog wordt aangepast.

Prognose varkensprijzen: prijsstijging.

Bron: boederij.nl

Nieuw: rapportageverplichting woon-werkverkeer

Gepubliceerd op
9 juli 2024
Agro

Renteloze leningen tussen partners: wat u moet weten

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro

Mogelijk salarisgrens voor opnemen concurrentiebeding

Gepubliceerd op
8 juli 2024
Agro