Nieuws
Gepubliceerd op 3 december 2019

Rechtsvormen en fiscale en juridische consequenties, we leggen het graag uit

Eenmanszaak, vof en commanditaire vennootschap

Bij een eenmanszaak, een vennootschap onder firma (vof) en een commanditaire vennootschap (cv) is de ondernemer met zijn of haar privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Bij een faillissement kunnen schuldeisers aanspraak maken op de privébezittingen van de ondernemer. Er bestaat namelijk bij deze ondernemingsvormen juridisch geen scheiding tussen het zakelijk vermogen en het privévermogen. Toch kiezen veel ondernemers voor één van deze rechtsvormen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de lagere ondernemerskosten of de fiscale voordelen die u als ondernemer hebt bij een eenmanszaak of vof. Vraag onze adviseur en accountant wat voor uw onderneming de beste keuze is voor zowel de aansprakelijkheid van het vermogen als de fiscale gevolgen.

Besloten en naamloze vennootschap

Een bv of nv als rechtsvorm heeft als voordeel dat deze rechtspersoonlijkheid heeft. Niet de ondernemer zelf, maar de bv of nv is in de meeste gevallen aansprakelijk voor eventuele schulden. U bent als ondernemer (bestuurder) in dienst van de bv, waar de aandelen in bezit zijn van de aandeelhouders. Bij kleinere bv’s is de bestuurder vaak ook de enige aandeelhouder, ook wel directeur-grootaandeelhouder (dga) genoemd. Voordat u een bv opricht krijgt u een uitgebreid advies van één van onze accountants over aansprakelijkheid, belasting, kapitaalinbreng en bestuur. Samen met u zorgen wij ervoor dat de oprichting van de bv vlekkeloos verloopt, via de notaris. Als uw onderneming een bv of nv is geworden, verzorgen de accountants van Onderweegs & De Groot jaarlijks de jaarrekening. Deze deponeren wij volgens de wettelijke eisen bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Een eenmanszaak aanpassen naar een bv gebeurt regelmatig, bijvoorbeeld als de winsten van de onderneming toenemen. Het belastingtarief voor een bv (vennootschapsbelasting) is lager dan de hoogste schijf van de inkomstenbelasting. Onze accountants adviseren u actief als het voordeliger is om uw onderneming voort te zetten in een bv.

telt® Tafelvoetbaltoernooi

Gepubliceerd op
20 juni 2024
Nieuws

Forse stijging pachtnormen per 1 juli 2024

Gepubliceerd op
20 juni 2024

Wederom uitstel startdatum eco-activiteit weiden melkkoeien

Gepubliceerd op
20 juni 2024